30 Kasım 2021 Salı

Midyat (Matiate) - Mardin

 Mardin'in Midyat ilçesi, dillerin ve dinlerin buluşma noktası diye anılır. Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice ile İslamiyet, Ezidilik ve Hristiyanlığın buluştuğu bir yer.


Midyat adı, yazılı olarak ilk kez Asur tabletlerinde, Matiate olarak geçmiştir. Aramice bir söz olan Matiate, mağaralar kenti ya da vatanım anlamına gelmektedir. Kuruluşunun en az MÖ 9. Yüzyıl, hatta çok daha eski bir tarihe dayandığı anlaşılmaktadır.



Mardin'e 90 km uzaklıktaki ilçe, kalabalık bir ilçesidir. Yöreye has sarı kesme taşlardan yapılmış evleri, kilise ve camileri ile son derecede güzel, turistik bir ilçedir. Dar sokaklarındaki her biri bir sanat eseri olan taş işleme örnekleriyle dolu binalar arasında dolaşmak, insanda çok hoş duygular yaratmaktadır.







Son yıllarda turistlerin olduğu kadar TV dizisi yapımcılarının da ilgisini çeken kentte, eski konaklar yeni dizilerin mekanı olmuştur.





Midyat'da telkâri sanatı yaygındır. Bu sanatın, MÖ 3000 yıllarından beri var olduğu biliniyor. Çok ince gümüş tellerin örülmesiyle yapılan, çeşitli süs eşyası ve takı sanatıdır. 
Aşağıda, dört atlı bir kupa arabası, sürücüsü ve atlı muhafızının canlandırıldığı, Telkâri sanatıyla yapılmış değerli bir biblo görülüyor













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder