Mardin Müzesi, eski kentin en hareketli geniş caddesinde yer almakta. Yoğun turist kalabalığını ağırlayan bu cadde, müzeye ziyaret kolaylığı sağlıyor. Müze binası tipik bir Mardin evi mimarisine sahip olup, 1895 yılında Süryani Katolik Patriği makamı olarak yaptırılmıştır. Bina Kültür Bakanlığı tarafında satın alınarak düzenlenmiş ve 2000 yılında müze olarak açılmıştır.
Bitişiğinde aynı cemaate ait Meryem Ana Kilisesi bulunur. Güneye, uçsuz bucaksız ova manzarasına bakan U şeklinde ortada avlusu olan bina, Mardin'in ünlü taş işçiliği örneklerini sergiler. Bu açıdan, yalnızca bina bile ziyaret edilmeye, görülmeye değerdir.
Müze bahçesinden Süryani Katolik Meryem Ana Kilisesine bakış... |
Müze alt katında Asur'lulardan bu yana tarihlenen çeşitli taş ve seramik eserler ile kafeterya, hediyelik eşya dükkanı, 3D sinema salonu ve özellikle öğrencilere yönelik bir müze eğitim salonu bulunuyor.
Avlu katındaki taş eserlerden bir kaçı ve sergilenen bir mozaikten detay... |
Mardin Müzesi'nin üst katında bulunan salonlarda, tematik kronolojik bir sergilenme yapılıyor. Bu salonlarda Mardin ve çevresindeki arkeolojik buluntular inançlar, ticaret, yaşam temalarına göre ve kronolojik olarak sergilenmektedir.
Büyü için kullanılan bir kadın figürini |
Hristiyan Azizi George, (bizim deyişimizle Aya Yorgi) ile mücadele edip öldürdüğü ejderhayı betimleyen fresko... |
Ticaret salonundan |
Yaşam temalı salonlarda beslenme, süslenme ve savunma konularındaki buluntular sergileniyor. Aşağıda bunlardan seçtiğim fotoğrafları görüyorsunuz.
Çok zengin. Çok güzel. Içim gidiyor Mardin'i gezmek için.
YanıtlaSilSağol Emre.