11 Aralık 2021 Cumartesi

Mor Gabriel (Deyr-ul Umur) Manastırı - Midyat

 Mardin'in Midyat ilçesinin 23 km dışında yüksek bir tepede kurulmuştur. Dünya'dakiilk Hristiyan topluluk olan Süryani'ere ait bir manastırdır. Süryani Kadim Cemaatinin en ünlü ve eski manastırıdır. Manastırı eski bir Zerdüşt tapınağının üstüne Mor Smuel (Samuel) ve öğrencisi Mor Şmun (Simon) adlı iki Süryani azizi 397 yılında kurmuşlardır.


Kuruluş yıllarında kurucularının adı  Mor Şmuel ve Mor Şmun olarak adlandırılan manastır daha sonra Süryanice rahiplerin yurdu anlamına gelen Dayro d'umro olarak (Türkçeye Deyrulumur diye geçmiştir.), 7 asırdan itibaren de Turabdin Metropoliti Mor Gabriel'in adıyla Mor Gabriel (Cebrail) anılmaya başlandı.









Mor Gabriel Manastırı halen faaliyetini sürdüren Kadim Süryani Cemaatine ait en eski manastır ve metropolitlik merkezidir. Mardin kesme taşlarından ve ünlü taş işçiliği kullanılarak 397 yılında kısa sürede inşa edilmiş günümüze kadar çeşitli eklemelerle bu günkü haline gelmiştir. Manastır Süryanilerin en eski yurdu olan Tur Abdin'de (kullar dağı) bu günkü Mardin'in tepelik bölgesindedir. 

Manastırın içinde bulunan kurucuların temsili fotoğrafları...



Mor Gabriel'in mezarı... Vasiyeti üzerine mezarı ziyaretçilerin ayakları
altına yapılmıştır. Mezarında toprağa açılan bir pencere bulunur. 
İnananlar buradan şifalı olduğuna inandıkları toprağı alırlar.


İçerideki kiliselerde yer alan İsa'nın doğumu, çarmıha gerilmesi ve dirilmesini gösteren bez resimler.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder