30 Ekim 2021 Cumartesi

On Gözlü Köprü - Silvan Köprüsü - Diyarbakır


 On gözlü Köprü, Dicle Nehrini geçen bin yıllık bir köprüdür. 172 metre boyundadır ve genişliği ise bazı kısınlarda 5-6 metre, bazı kısımlarda ise 10 m olan muhteşem bir yapıdır. Çeşitli genişliklerde on kemerli açıklığı olduğu için On Gözlü Köprü adıyla anılır. Eski Diyarbakır - Silvan - Mardin yolunda, Diyarbakır'ın Mardinkapısının 3 km kadar dışındadır. Yapımında bazalt kesme taşlar ağırlıkta olmak üzere, moloz taşlar, kalkerli taşlar ve hatta üzeri sıvalı olarak tuğla malzeme kullanılmıştır.


Köprünün Dicle'nin kaynağı istikametindeki ayakları selyaran denilen üçgen kesitli, piramit külahlı  payandalara sahiptir. 

Diğer yönde ise dikdörtgen planlı ve daha alçak dayanaklar yapılmıştır.







Diyarbakırlılar ve misafirleri köprü civarındaki yemyeşil
doğada yer alan kafe ve restoranlara çok rağbet ediyorlar. 
Köprü üzerinde  dolaşıp Dicle'yi ve çevre manzarasını
seyretmek de çok zevkli oluyor.

Başlangıçta On Gözlü Köprü'nün bin yıllık olduğunu yazmıştım Ancak bazı araştırmacılara göre burada çok eskiden de köprüler vardı. Bilindiği kadarıyla ilk köprü Roma döneminde 6. yüzyılda yapılmıştır. Birkaç kez yapılıp yıkılan Dicle köprüsü, en son Mervaniler döneminde tamamen onarılmış ve bugün ki haline getirilmiştir. Mervaniler ya da Mervanoğulları 10. ve 11. asırda 100 yıl saltanat sürmüş bir Kürt hanedanıdır. 


Köprü kitabesinde Sultan Nizamüddevle Nasr döneminde, Kadı Ebül Hasan Abdülvahid tarafından Ubeyd adında bir mimara hicri 457 (1065) yılında yaptırıldığı yazmaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder