28 Ekim 2021 Perşembe

Dört Ayaklı Minare -Şeyh Matar Camii - Diyarbakır


Diyarbakır Sur İlçesinde yer alan Dört Ayaklı Minare, Şeyh Matar (Mutahhar), Kasım Bey ya da Kasım Padişah Camisinin hemen yanındadır. 

Dört ayaklı minare adından anlaşılacağı gibi yere sağlam dört sütun ile basmaktadır. Bu özellik onu dünya çapında eşsiz bir eser yapmaktadır.

Mirarenin kapısı üzerinde yer alan kitabesinde "Adil Sultan Kasım Han'ın saltanatı zamanında, Hacı Ömer oğlu Hacı Hüseyin'in emeğiyle 906 (Miladi 1500) yılında inşa edildi." yazmaktadır.



Bir not: Diyarbakır Salnamesinde islamiyetten önce inşa edildiği bilgisi vardır. (?)

 https://www.mersinimecehaber.com/diyarbakir-seyh-matar-mutahhar-dort-ayakli-minare-camii-makale,2556.html




Minare en az beş yüz yıldır 2 m yüksekliğinde, 
48 - 58 cm çapındaki bu bazalt sütunların
üzerinde durmaktadır.



Minarenin gövdesi 3 m x 2,5 m ölçülerinde 
bir plana sahip ve 13 m yüksekliğindedir.
Bazalt kesme taşlardan örülmüştür.


Şerefiyeye kadar (2 + 13) 15 metre yüksekliğe ulaşan Dört Ayaklı Minare üzerinde, silindirik kısmı 5 m, konik kurşun kaplı kısmı 4 m olan iki bölüm daha vardır. Böylece toplam yüksekliği 24 metreye olmaktadır.


Minarenin neredeyse tam ortasında durduğu ve önceden taşıt trafiğine açık olan sokak, artık yaya yolu olarak kullanılıyor. Sokakta küçük dükkanlarda turistik eşyalar satılıyor, hasır taburelerde oturarak çay içilebilen ilginç çayhaneler bulunuyor. 



Şeyh Matar Camii, Akkoyunlu beyliği sultanı Kasım Bey tarafından, miladi 1500 (Hicri 906) yılında yaptırılmıştır. İnşaat Şeyh Mutahhar adlı bir şahsın türbesinin bulunduğu arsada ve türbeyi içine alacak şekilde yapıldığından, Şeyh Mutahhar (kısaltılarak Matar) adıyla da anılır.  Siyah ve beyaz kesme taşlarla inşa edilmiştir. Kare planlı, tek kubbelidir.


(Dört Ayaklı Minare'den söz ederken yakın tarihimizdeki acı bir olayı anmadan geçemeyiz. 28 Kasım 2015 tarihinde minarenin restore edilmesi için düzenlediği bir basın açıklaması sırasında, Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi tam burada bir faili meçhul cinayete kurban gitti.) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder