23 Ekim 2021 Cumartesi

Karatay Han - Bünyan - Kayseri

 

Kayseri - Malatya Karayolunun bitişiğinde yer alan bir Selçuklu Kervansarayıdır. Bünyan İlçesi Karatay (Karadayı) köyünde bulunuyor. Oldukça iyi bir şekilde restore edilmesine karşın taç kapısındaki tehlike nedeniyle şu anda kapalıdır. Bu nedenle yalnız dışından görülebiliyor.



Sultan I. Alaatttin Keykubat döneminde inşaatına başlanmış II. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında  1240 yada 1241 yılında tamamlanmıştır. Hanın banisi vezir Celalettin Karatay'tır.


Han sağlam ve yüksek duvarlarıyla bir kaleyi andırır. 1245-48 yılındaki vakfiyesine göre hanın 13 personeli vardı. İdari işler dışında baytar, ayakkabıcı ve aşçı dikkati çekiyor. Ayrıca; "... vakıf gelirinden her yıl ayakkabılar için yeterli sahtiyân, hayvanlar için gerekli nal ve çivi alınması, maaş ve masraflardan artakalan gelirden hana gelen ve handan geçen Müslüman, kâfir, erkek, kadın, hür ve köle her yolcuya, okkası yüz dirhem üç okka iyi ekmek ve pişmiş yemekten bir çanak ile bir okka pişmiş etten verilmesi, ayakkabısı olmayan her fakir yolcuya ayakkabı temin edilmesi, hana gelen herkesin hayvanlarına yetecek kadar saman ve arpa sarf edilmesi şart koşulmuştur. Handa, kışın yolcular için zeytinyağı ve odun yakılmasını ve hanın içindeki mescitte, bir yıl süresince güneşin batışından sabah namazına kadar aydınlığın mum ile sağlanması, hana inen yolculara fark gözetmeksizin her cuma akşamı eşit miktarda bal helvası dağıtılması gerekli görülmüştür. Handa hastalanan her fakirin, iyileşinceye veya ölünceye kadar ilâç ve şuruplarla tedavi edilmesinin, ölürse yıkanma ve kefenlenmesi işlemlerinin da vakıftan yapılması şart kılınmıştır."


 
Taç kapı kemerinin iki alt tarafındaki 
taşların düşmesi nedeniyle 
giriş kapatılmıştı.



Taç Kapı ve üzerindeki kitabesi

Karatay Han'ın içine ait fotoğrafları görmek ve daha fazla bilgi için:

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kayseri/gezilecekyer/karatay-hani

Karatay Han'ın duvarlarını tutan
taş işlemeli payandalardan biri... 
Yağmur suyunu dışarı boşaltan bir çörten.
Üzerindeki motif çok ilginç. :) 

Aslan kafası şeklindeki bir başka çörten (şörlek)

Dikkat Wikipedi'de hanın açık ve içinde bir restoran olduğu eski bir bilgidir. 2021 Ekim ayı itibariyle maalesef han kapalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder