Urartu Krallığı Anadolunun doğusunda başkentleri Van (Tuşba) olan bir devletti. MÖ 900 ile MÖ 600 yılları arasında hüküm sürmüş, büyük ve özgün uygarlık kurmuştu. Urartu dilinin incelenmesi sonucunda Urartu Krallığı halkının Hurrice konuştuğu anlaşılmıştır. Bu nedenle Anadolu'nun yerli halklarından Hurrilerin devamı oldukları düşünülmektedir.
Ana Tanrıça Kibele Heykeli Bir Urartu taş işçiliği örneği... Resim ve motifler Asur sanatı ile benzerlikler taşır... |
Hitit ve Asur döneminde çok yaygın olan mühürlere Urartular'da da çokça rastlanır.
Üç ayaklı bir sehpa (ya da şamdan) ayaklarına oturmuş aslan heykelleri fildişi plakalardan yapılmıştır. Bunlar, Anadolu'da bu yöntemle yapılmış en büyük aslan heykelcikleridir. |
Fildişi Oyma Tanrı Tasfirleri... |
Seramik, ahşap, çeşitli maden işleme sanatlarında son derece güzel eserler bırakan Urartular, canlı renklerle işledikleri çok güzel duvar resimleri de yapmışlardır.
Hayat ağacı ve ona tapınan insanı betimleyen bir duvar resmi... |
Urartular Maden işleme ve süslemede de çok ustalaşmışlardı. Özellikle çeşitli hayvan başlarının işlendiği kulplara sahip tunç kazanlar Frig, Batı Anadolu hatta İtalya'ya kadar ihraç edilmiştir. Ayrıca tunç kabartmalı adak levhaları da çok görülür.
Boğa başlı 4 kulbu olan büyük bir tunç kazan... |
Kabartmalı tunç kemer ve levha... |
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, Urartu krallığına ait buluntular arasında tunç, demir, altın, elektrum maden ürünleri, süs eşyaları ve toprak kaplar sergilenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder