14 Eylül 2016 Çarşamba

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ - 5 (HİTİT DÖNEMİ)


Hititler Anadolu'da ilk büyük imparatorluğu kuran halktır. Asur Ticaret Kolonileri Çağının sonuna doğru MÖ 1750 yıllarında Pithana'nın oğlu Anitta şehir devletlerini birleştirerek merkezi Hitit Krallığını kurmuştur.
Çağında Ortadoğu'nun en güçlü üç imparatorluğundan biri olan Hititler, tarihin ilk yazılı barış anlaşmasını yapan ülkelerden bir tanesidir. Bu anlaşma, Kadeş Savaşı sonrası Mısır ile Hititler arasında MÖ 1275 yıllarında yapılmıştır.
Asur'lular Anadolu'dan ayrıldıktan sonra I. Hattuşili, (Hattuşalı anlamına gelir) başkenti Kayseri yakınlarındaki Kültepe Höyüğünde bulunan Kaniş'ten (Neşa), Hattuşa'ya (Çorum yakınlarındaki Boğazköy) taşımıştır. Anadolu'daki bu özgün imparatorluk 550 yıl sonra yıkılana kadar parlak ve özgün bir uygarlık olarak hüküm sürmüştür.


Hattuşa'daki Kral kapısının içeriden görünüşü...
Kapının solundaki tanrı kabartmasının aslı
Çorum Müzesi'nde kopyası Anadolu
Medeniyetleri Müzesi'nde bulunuyor.

Hitit Döneminde damga ve silindir mühürler daha da gelişti... 


Aşağıdaki fotoğrafta görülen büyük vazo bulunduğu yer nedeniyle İnandık Vazosu olarak adlandırılmıştır. Üzerindeki dört bölümde kabartma motiflerle bir düğün töreninden sahneler bulunmaktadır.



İnandık Vazosu'ndan çalgıcıların görüldüğü bir detay...

Bin tanrılı krallık diye anılan Hititler'de metal ve pişmiş topraktan tanrı heykelcikleri çok yaygındı. Ayrıca kayalara, toprak kaplara, tapınak duvarlarına kabartma tanrı tasvirleri yapılırdı. Aşağıda müzede sergilenen örnekleri görüyorsunuz.
   



Aşağıda aynı zamanda baş tanrı olan Fırtına Tanrısı Teşup'un iki boğasını temsil eden törensel kaplar...

Teşup'un kutsal boğaları Hurri ve Şerri Hitit sanatında çok işlenen konulardır.
Kutsal boğalar gece ve gündüzü temsil eder. 

Hitit seramik sanatından bazı örnekler:








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder