7 Eylül 2016 Çarşamba

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ 1 (GENEL)


Türkiye'nin en önemli müzelerinden biridir. Osman Hamdi Bey'in kurduğu ilk müze olan İstanbul  Arkeoloji Müzesi'inden (Müze-i Hümayün 13 Haziran 1891)  30 yıl sonra Kültür Müdürü Mübarek Galip Bey tarafından 1921 yılında Ankara Kalesi'nin Akkale Burcu'nda kurulmuştur. Cumhuriyetten 2 yıl daha yaşlıdır. 
Bu büyük müzeyi birkaç bölümde tanıtmaya çalışacağım...

Müzenin Amblemi



Anadolu Medeniyetleri Müzesi bir "Eti" müzesi olarak düşünülmüş ve Anadolu'daki Hitit eserleri Ankara'ya toplanmaya başlamıştır. Akkaya burcu yetersiz kalınca harap haldeki Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han binaları bu iş için ayrılmıştır. 30 yıl süren restorasyonu sırasında (1938-1968) müzebölüm bölüm bu günkü binasına taşınmıştır. 1940 yılında ilk salon ziyarete açılmıştır.

Bu gün Kurşunlu Han idari bürolar, atölyeler, konferans salonu, araştırmacı büroları, kütüphane olarak kullanılmakta, Mahmutpaşa Bedesteni ise teşhir salonları olarak hizmet vermektedir. 
2010-2014 yılları arasında yarılan çalışmayla müze, paleolitik çağdan başlayarak kronolojik bir düzenleme ile ziyarete açılmıştır. Ayrıca eski bedestenin orta bölümünde taş eserler salonu ve alt katta klasik dönem ve Ankara buluntular salonu düzenlenmiştir.


Aslan kabartmalı heykel kaidesi 
Teşhir salonları dışında açık kemerler altında ve bahçede de değişik dönemlere ait birçok önemli tarihi eser sergilenmektedir.

Geç Hitit insan kabartması


Hitit Hiyogralifli kitabe
Geç Hitit Dönemi
kral heykeli 
Tanrı Kabartması


Konya Beyşehir Fasıllar Köyü'ndeki
Hitit Anıtının Birebir kopyası
Müzenin bahçesinde sergileniyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder