8 Eylül 2016 Perşembe

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ 2 (PALEOLİTİK - NEOLİTİK - KALKOLİTİK ÇAĞLAR)


Müzenin eskiden Mahmutpaşa Bedesteni olan teşhir salonlarına girdiğinizde yeni düzenlemeye göre sola saparak eskiden yeniye doğru seyahate başlıyorsunuz. İlk olarak Paleolitik çağdan taş aletler sergileniyor. Odun saplara takılarak canlandırılmış baltalar, yontularak keskinleştirilmiş çakmak taşları...  İnsanlık tarihinin % 99 luk bölümünün yaşandığı neredeyse 2 milyon yıllık bir dönemden kalanlar.



Tarihte yolculuk için ilerleyince, köşede bir Çatalhötük evi rekonstrüksiyonu görüyorsunuz. Bu evlerde kapı ile baca aynıdır. Tepedeki bir açıklık... Oradan eve iniliyor. Ocak, oturmak ve yatmak için sekiler, duvarlarda sıva üzeri günlük yaşamdan sahneler içeren resimler, kutsal boğa başları, duvarlarda nişler, gündelik eşyalar ile tipik bir neolitik çağ evi canlandırılmış.




Neolitik çağda ölenler evlerinden ayrılmıyorlardı. Sekilerin altına gömülüyorlar ve evde yaşam devam ediyordu. Şimdi kulağımıza çok kötü gelse de o zaman Çatalhöyük'de adet böyleydi. Üstte ev sahibinin büyüklerinden birinin iskeleti görülüyor. (Elbette üstü fotoğrafta görüldüğü gibi açık değildi.)


Duvar sıvasına işlenmiş av sahnesi...
Koca bir geyiği avlayan insanlar...

İki leopar arasına oturmuş ünlü ana tanrıça figürü...
Doğurganlığı ve bereketi temsil ettiği düşünülüyor.

Neolitik çağda taş aletler daha da gelişti ve çeşitlendi. Aşağıda kemikten sapları olan bıçaklar ve obsidien balta, bıçak ve ok uçları görülüyor.


Neolitik çağda yerleşim ve tarım başladı. Aletler de buna yönelik olarak geliştiler. Yanda kemik bir sapa takılmış obsidiyen (volkan camı) parçalarından yapılmış bir orak.


Kalkolitik çağda taş aletler dışında bakır metali de kullanılmaya başlandı.

İlk toprak kaplar bulunduktan sonra onları pişirmek ve boyayarak süslemeyi akıl etmek pek de uzun sürmedi.


Tanrıça figürinleri..

Leopar desenli duvar süslemesi...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder