15 Eylül 2016 Perşembe

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ - 6 (FRİG KRALLIĞI)


Hitit İmparatorluğu zayıflayıp etkisini yitirirken Ege Göçleriyle Makedonya'dan geldikleri düşünülen Frigler, İmparatorluğu dağıtıp küçük beylikler haline getirdiler. Sakarya kıyısındaki Gordion kenti, Frig krallığının başkentiydi. Ankara, Eskişehir, Afyon, Kayseri - Kültepe, Çorum - Boğazköy - Alacahöyük Frig krallığının egemenliği altındaydı.





Kibele Başı...
Frig Krallığının efsanevi kralı Midas'ı bilmeyen yoktur. Tanrılarla oldukça samimi olan Kralımız, sık sık onlarla yakın olmanın cezalarını çekip durmuştur. Kah dokunduğu her şey altın olduğu için açlık çekmiş, kah Apolyon'un müzikteki ustalığını bir ölümlüden aşağı gördüğü için kulakları eşek kulağına çevrilmiştir.

Frigli asiller ölülerini büyük mezar odalarına koyar üstüne de bir yapay tepe (tümülüs) yaparlardı. Gordion civarında bulunan en büyük tümülüsün Kral Midas'a ait olduğu düşünülmektedir. Mezar odasında ortaya çıkarılan zengin ölü hediyeleri bu görüşü desteklemektedir.

Koç ve Aslan başı işlenmiş törensel içki kapları...
Törensel İçki Kabı

Kemer ve görkemli tokası

Üç Maymun değil Tabii :)

Aslan başlı çok zarif  bir altın bilezik...
Frig Uygarlığı Hititlerden oldukça farklı üsluplar geliştirmiştir. Batı Anadolu tarzı dikdörtgen planlı, taş, kerpiç ve ahşaptan imal edilen megaron adı verilen evlerinin ön cephelerini pişmiş toprak tan motifli levhalarla süslemişlerdir.

Kaz şeklinde bir Frig kutsal kabı ve aynı kabın detaylı işlenmiş baş kısmı...

Frig seramik sanatı da kendine özel bir yapıdadır. Çömlekçi çarkında biçimlendirilmiş kaplar siyah, kahverengi renkli geometrik desenlerle ve hayvan figürlerine süslenmektedir. Ayrıca hayvan figürlü törensel kaplar da çok yaygın görülür.
 Frig Uygarlığı toprak ve metal işleme yanında ahşap işlemeciliğinde de oldukça güzel eserler bırakmıştır.

Aslan-Boğa kapışması...

Midas'ın Mezarından ahşap masa

Ahşap Paravana...

Ahşap Sehpa...

Gordion çevresinde bir çocuğa ait Frig Tümülüsünde bulunan dört atlı, iki tekerlekli savaş arabası modelinin oyuncak olarak yapıldığı düşünülüyor.

Oyuncak Savaş Arabası...


Çift başlı efsanevi yaratıklar...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder