9 Eylül 2016 Cuma

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ 3 (ERKEN TUNÇ ÇAĞI)


Anadolu Medeniyetleri Müzesinde Kalkolitik Çağı bir adım geçtiğinizde Erken Tunç Çağı'na adım atıveriyorsunuz. Erken Tunç Çağı günümüzden 5000 yıl önce yani MÖ IV bin yılın sonları ile MÖ III. bin yılın başlarında ortaya çıkmış. Kalkolitik çağda kullanılan bakıra, kalay metali eklenerek daha sert ve dayanıklı olan tunç elde edilmiş. Tunç eşyalar, silahlar ve kaplar insan yaşamını biraz daha kolaylaştırmış olmalı. Bu metal alaşımı insanlık tarihinde yeni bir çağa adını vermiş.

Erken Tunç Çağı'nda madencilik önemli bir meslek olmuştu. Müzede döküm yapan, maden eriten ve döven Tunç Çağı insanları canlandırılmış.

Erken Tunç Çağı insanları, çevresi surlarla çevrilmiş kentlerde yerleşmeye başlamıştır. Taş temelleri olan kerpiç evlerde barınan bu insanlar tarım ve hayvancılık dışında madencilik ve ticaret de yapmaya başlamışlardır.

Üstte topuz ve kabza, ortada altın bir kolye, sağ ortada
altın kadeh ve kaplar, altta stilize tanrıça figürleri,
sağ altta altın kabzalı demir hançer...
Vücut elektrum, baş ve
süslemeler altından
yapılmış.

Çağa adını vermesine karşın, o çağda işlenen tek metal bir kalay-bakır alaşımı olan tunç değildi. İnsanlar bakır, altın gümüş, altın-gümüş alaşımı olan elektrum ve demiri işleyebiliyorlardı. Yukarıda soldaki fotoğrafta çeşitli madencilik ürünlerini gösteren bir kolaj görüyorsunuz. Sağdaki kadın heykelciği ise altın ve elektrum kullanılarak yapılmıştır.


Tarih kitaplarını süsleyen ünlü Güneş Kursu


Erken Tunç Çağı'nın Anadolu'daki en önemli merkezi olan Alacahöyük mezarlarında çok görülen ölü hediyelerinden biri de Kutsal Güneş Kursudur. Ayrıca yine dinsel amaçlarla yapılmış geyik, boğa ve tanrıça heykelcikleri de bu çağa ait bulgulardır.

Ortada geyik, iki yanda boğa figürlerinin bulunduğu bu güneş kursu da çok tanınır. 
Bir zamanlar Ankara Kentinin simgesi olarak bu Güneş Kursları kullanılıyordu.
(Bu günkü amblemi düşünürsek yöneticilerin estetik anlayışının Erken Tunç Çağına
göre ne kadar ileri (!) olduğunu görürüz.) 

as






Erken Tunç Çağı'nda madencilik gelişirken çömlekçilik daha basit kalmıştır. Madenden yapılan kapların çok artmış olmasının, pişmiş toprak kapların gelişimini engellemiş olduğu düşünülüyor. Toprak kaplar, elde yapılmış çoğu boyasız yada geometrik kazıma ve boyamalı kaplardır.

Erken Tunç Çağı seramiğine bir örnek...
Elde yapılmış boyanmamış ama bir yüz şekli verilmiş toprak kap.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder