18 Ağustos 2018 Cumartesi

SAİNT PİERRE (AZİZ PETRUS) KİLİSESİ ANTAKYA



Saint Pierre (Sen Piyer) ya da Aziz Petrus kilisesi Antakya kent merkezinde, Habib-i Neccar Dağı eteklerindedir. Hristiyanlığın Katolik, Protestan mezheplerinin ortaya çıkmasından çok önce MS 40 yıllarında Hristiyanların ilk toplu ibadet yeri, ilk kilisesi olduğu iddia edilir. Antakya, İsa inancının bir din olarak ortaya çıktığı ve Hristiyan adının ilk kez kullanıldığı yerdir.

Kilise içindeki kayadan oyulmuş havuzcuk.
Halk arasında mağara kilise diye anılır ve bu ismi biraz şekillendirilmiş doğal bir mağara olması nedeniyle hakkeder. Mağaranın genişliği 9,5 m, derinliği 13 m yüksekliği ise 7,5 m'dir. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi solda bir tünel, ortada bir kürsü ve mihrap, eğer dikkatle bakarsanız sağda da bir küçük kaya havuz bulunmaktadır. Soldaki tünelin bir baskın sırasında kaçmak için kullanıldığı söylenmektedir. Sağdaki havuza kayalardan su sızmakta, bu su kutsal kabul edilip vaftizlerde kullanılmaktadır.

Aşağıdaki fotoğrafta kilisenin erken dönemlerinden kalma yer mozaiğinin bir kısmı görülüyor.


Saint Pierre Kilisesi, 1098 yılındaki Haçlı istilasında ön tarafına iki kemerle ön tarafa doğru genişletilmiş ve bir ön cephe yapılmıştır. Daha sonra 1863 yılında Papanın isteği ile III. Napolyon'un da katkı yaptığı bir restorasyon ile ön cephe yenilenmiştir.


Kilisenin üç kapılı ön cephesi...
Ön kısmın içeriden görünümü...

Aşağıdaki fotoğrafta, sunağın üzerine 1932 yılında yerleştirilen mermerden Saint Pierre heykeli görülüyor.


Kilisenin çevresindeki doğal mağaralar ve kazılarak yapılmış mekanlar uzun süre birer inziva odası olarak kullanılmıştır. 



1963 yılında Papalık Saint Pierre Kilisesini dünyadaki ilk mağara kilisesi olarak haç yeri ilan edilmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder