13 Ağustos 2018 Pazartesi

ESHAB-I KEHF KÜLLİYESİ AFŞİN - K. MARAŞ


Hristiyan kökenli bir efsane olan ve kuranda da yer bulmuş Eshab-ı Kehf (Yedi Uyuyanlar) mekanlarından biri de K.Maraş'ın Afşin ilçesindedir. Eshab-ı Kehf Arapça mağara sahipleri, mağara arkadaşları anlamına gelen bir tamlamadır. Efsane kralın zülmünden kaçarak bir mağaraya sığınan yedi dindar Hristiyan genç ve köpeklerinin 300 (bazı kaynaklarda 309) yıl uyumasını anlatır. 
İzmir Selçuk'taki Yedi Uyuyanlar tanıtımımda oldukça ayrıntılı olarak efsaneyi anlatmıştım. 
Bakınız:



Medrese binasının taç kapısı
Ülkemizde Yedi Uyuyanların içinde yüzyıllarca uyudukları öne sürülen dört mekan vardır: Selçuk, Lice, Tarsus ve Afşin.
 Afşin'deki mekan, içinde su olan bir mağara ve çevresindeki cami, paşa çardağı denilen bir mekan, medrese ve kervansaray (han) binasından oluşmuş bir külliyedir. Günümüzde Eshab-ı Kehf Külliyesi adıyla ziyarete açıktır. Bizans döneminde burada bir kilise bulunmaktaymış. Selçuklu döneminde de hem Müslüman hem Hristiyan Anadolu halkı tarafından kutsal sayılan bir ziyaret mekanı olmuş.

Caminin içinde özel bir kısımda oldukça küçük, dar bir mağara yer alıyor. Mağaranın önceden büyük bir mağara olduğu sonra çökmeler nedeniyle bu hale geldiği tahmin ediliyor. Fotoğrafta sağ alt tarafta koyu renk olan kısım daha derin ve içinde içilebilir özellikte su bulunuyor.
r.


Taştan yapılmış, kemerli, Selçuklu mimarisi izleri taşıyan cami ibadete açık. İçinde derleme Roma, Bizans sütunları, süslenmiş mermer parçalar var. Dış yan duvarlarında yer alan büyük kemerli pencereler caminin içini aydınlık ve ferah gösteriyor. Caminin sağında Paşa Çardağı denilen bir dinlenme ve sohbet mekanı bulunuyor.


Külliyede cami ve çardak en dipte yer alıyor. Caminin hemen önünde ise  bir medrese binası bulunuyor. İki katlı medresenin önünde büyükçe bir meydan ve karşısında bir kervansaray yapısıyla külliye tamamlanıyor.
Kervansaray önünde maket develerle bir kervan betimlenmiş.


Bu yedi çeşmenin her biri bir uyuyanın adına adanmış. Yemliha, Makselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefestataynuş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder