25 Ağustos 2018 Cumartesi

HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ -1 (GENEL)

Hatay Arkeoloji Müzesinin kuruluşu Fransız himayesi dönemine, 1932 yılına kadar dayanır. Asıl açılışı Türkiye'ye ilhakından 10 yıl sonra 23 Temmuz 1948'de yapılmıştır.


Hatay ilinin zengin tarihini sergilemekte yetersiz kalan eski müze 2011 yılında başlayan inşaatın 2014 yıl sonunda bitirilmesiyle ülkenin en büyük arkeoloji müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Modern anlayışla yapılmış geniş sergi alanları ve ek mekanlarıyla dikkat çeken  müze, dünyanın en büyük ikinci mozaik ve üçüncü sikke koleksiyonuna sahiptir. 

Müze içinde 3 boyutlu çok güzel ve heyecanlı bir video gösterisi ile Hatay tarihi anlatılıyor. Hemen sonra karşımıza günümüzden 40 000 yıl öncesinde yaşamış bir insanın canlandırıldığı bir bölüm çıkıyor.

Samandağ, Üçağızlı mağarası, Homo-Sapiens atalarımızın 41 000 ile 29 000
yıllık buluntularını barındıran bir mağara. Ayrıca 19 000 yıl öncesinden
izler de taşıyor. 


Taştan yapılmış ilk aletler... Onları beceremeseydik
günümüz teknolojisi de olmayacaktı.















Müzenin bir bölümünde ilginç bir kafatası sergileniyor. Bebeklikten itibaren sıkıca bağlanarak geriye doğru uzatılmış bir insan kafatası. Çok eski çağlardan bu yana kullanılan yöntemle şekillendirilen kafatası asaleti vurguluyor ve farklılık yaratıyormuş. Şeyh Höyük kazılarında bulunmuş.


Müzenin en önemli eserlerinden biri Geç Hitit döneminden kalan Kral Şuppiluliuma heykelidir. Kocaman gözleri ile dik dik bakarken görülen kral, heykelinin arkasında Luvice hiyeroglif bir kitabe yazdırmıştır.


Müzede sergilenen binlerce eserden (hangisini seçmeliyim konusunda zorlanarak) seçtiğim bazı eserlerin fotoğrafları aşağıdadır.

Düz mühürler ve baskıları.

Silindir mühür ve baskısı

Figürinler ve küçük sıvı kapları




Ana Tanrıça İŞTAR figürini




Öylesine güzel yapılmış ve yüz ifadeleri öyle güzel işlenmiş ki aslanların yanından geçerken ısırılmaktan korkuyor insan.

Ortostadtan bir bölüm.
 





İki yanda bir elinde çift ağızlı baltası labris, diğer elinde yıldırımları, belinde kılıcı ile Baş tanrı Zeus kabartmaları ve ortada da kıskanç karısı (ve kardeşi) Hera.


Alttaki etiketlerde Fırtına Tanrısı Zeus yazıyor. Yunan baş tanrısı Zeus, profilden kazınması ve kıyafetleri Hitit tanrılarını andırıyor. Aslında Hitit baş tanrısı da Fırtına Tanrısı olarak anılır ama adı Teşup'tur. 

Seleukos İmparatorlarından ikisine ait büstler...

Bir altın kolye ve bir sikke...
Roma dönemi mezar taşları...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder