30 Ekim 2017 Pazartesi

SOBESOS ANTİK KENTİ


Bu gizemli Roma Kenti, Ürgüp Şahinefendi Köyünün yakınlarında yer almaktadır. Antik kaynaklarda adı geçen ancak 2002'ye kadar yeri tesbit edilemeyen kentin izi, kaçak kazı yapan kişilerce tesadüfen bulunmuştur. Kültür Bakanlığınca yapılan kazılar sorucu, kentin bir kısmı ortaya çıkarılmıştır. 


Kentin sınırları tam olarak belirlenmemiş olsa da bir hamam kompleksi, kentin idare merkezi, bazı sivil yapılar ve bir çok mezar ortaya çıkarılmıştır.


Yukarıda Sobesos Hamamı görülüyor. Hamamın soyunma, ılıklık, sıcaklık ve fırın bölümleri tamamen ortaya çıkarılmıştır. Soyunma bölümünde yerde mozaikler bulunmaktadır. Sıcak hava ısıtma sistemiyle ısıtılan hamamın, sıcaklık bölümünde mermer tabanı destekleyen pişmiş topraktan destekler göze çarpmaktadır.



Sobesos'un ortaya çıkarılan 400 metrekare genişliğindeki toplantı salonu çok ilginçtir. İki odası ve büyük bir salonu vardır. Tabanı mozaiklerle süslü, sütunlarla desteklenmiş, duvarları sıvalıdır. 4 ya da 5. yüzyıla tarihlenen salonun ortasına 6. yüzyılda bir şapel inşa edilmiştir.


Toplantı salonunun genel görünümü... İleride görülen yuvarlak taş yapı sonradan yapılan şapeldir.
Toplantı salonu kazı sırasında bir çatı ile koruma altına alınmıştır. Bu büyük görkemli yapının tabanında, oldukça ustalıklı olarak renkli taşlar ve cam kullanılarak yapılmış mozaikler yer alıyor. Mozaiklerde saç örgüsü, sivastika (gamalı haç), meandros gibi geometrik desenler kullanılmıştır.

Yukarıdaki kolajda toplantı salonunun tabanındaki usta işi mozaikler ve çeşitli taş eserler görülüyor.

Toplantı salonuna sonradan kaba bir şekilde  ilave edilen üstü açık şapel, bu mozaiklerin üzerine salonun malzemesi ile yapılmıştır.




Şapelin mihrabı ve mozaiklerin üzerine basan tabanı fotoğraflarda açıkça görülüyor. En alttaki fotoğrafta toplantı salonunun sağlam kalmış sütununu da görebilirsiniz.
Toplantı salonunun hemen kuzey yanında bir ikinci şapel ve birçok mezar bulunmaktadır.

İkinci Şapel

Saptanan 100 kadar mezarın 10 tanesi açılmış ve biri dışında her birinin 5-8 erkek yetişkin ve çocuk iskeleti içerdiği görülmüştür. Bir mezarda ise, kapağındaki yazıya göre kilise görevlisi tek başına yatmaktadır...



Savunmaya uygun, verimli ve güzel bir vadinin girişinde yer ala Sebesos Kentinin insanlarının kentlerini neden terk ettiklerinin henüz bilmiyoruz. Ancak şimdi bu güzel bölgede Kapadokya'nın Şahinefendi Köyü halkı yaşıyor.



1 yorum: