23 Ekim 2017 Pazartesi

CLANDRAS KÖPRÜSÜ - KARAHALLI UŞAK


Frigyalı ya da Lidyalılar tarafından su kemeri olarak yapıldığı tahmin edilen, Roma Döneminde de restore edilmiş olan Clandras Köprüsü, Uşak İli, Karahallı İlçesinde bulunmaktadır. Bu zarif kemer Banaz çayının üzerine doğal kayalar temel alınarak inşa edilmiştir. 17 metre yükseklikten 24 metre genişliğindeki açıklığı geçen tek bir kemer şeklindedir. Genişliği 170 cm'dir. Lidya döneminde Altın Yolu ve Pers Döneminde Kral Yolu olarak adlandırılmış 2700 km uzunluğundaki yolun bir geçiş noktası olduğu da söylenmektedir.



Bu gün çevresi bir mesire yeri olarak düzenlenmiş köprünün yanından Banaz Çayına dökülen şelalesi ile harika bir görüntü oluşturur.





Şu anda bir yaya geçiş köprüsü olmasına karşın yapıyı Clandras Su Kemeri olarak anmak daha doğru olacaktır. Kemer, Tarihi Pepuza kentine su taşıyan oldukça uzun, bazı kısımları çift olarak kayalara oyulmuş kanallar sisteminin bir parçasıdır. Kemerin günümüzdeki hali Roma mimarisi izlerini taşır. Her iki yandaki fotoğraflarda kayalara oyulmuş su kemerleri görülüyor.

Yemyeşil bir vadideki mesire yeri çevre yerleşim yerleri sakinleri ve yerli turistlerce ziyaret ediliyor.


Clandras Su kemerinin su taşıdığı antik Pepuza kenti Hristiyanlık tarihinde önemli bir yer tutar. Bu kent Montanizm tarikatının doğduğu ve 350-400 yıl kadar varlığını sürdürdükten sonra trajik bir şekilde müritlerinin intiharıyla yok olduğu bir yerleşim yeridir. Kentte kazı yapılmamış bu nedenle tek kalıntı Pepuza Montanist manastırıdır. Montanistler baskılar nedeniyle kendilerini kapatıp manastırla birlikte kendilerini de yaktıkları mekan.

Clandras Köprüsü oldukça yakın tarihli bir eserin de yakınındadır. Karahallı Hidroelektrik santralı...


  
Ülkemizin ilk HES'lerinden biri olan Karahallı Hidroelektrik Santralı, yalnızca 500 megawatt gücündedir. 1960 yılında kurulmuştur ve 57 yıldır kesintisiz çalışmaktadır.

Montalizm Tarikatı Hk. kısa bilgi için:





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder