Datça yarımadasının ve Türkiye'nin en batı uçlarından birinde beşbin yıllık bir kenttir Knidos. Ana kara ile Deve boynu adacığında açılan teraslar üzerine kurulmuştur. Ada yapay bir kıstak ile karaya bağlanmış böylece kentin limanı iki bağımsız bölüme ayrılmıştır. Büyük liman ticari, küçük liman ise askeri gemilere ayrılmıştır. Günümüzde küçük liman balıkçılar, büyük liman ise gezi tekneleri tarafından kullanılmaktadır.
Knidos, en parlak dönemine MÖ 6. yüzyılda girmiştir. Pers döneminde bütün Datça Yarımadasına yayılan kentin bu döneme tarihlenen surları, yuvarlak ve köşeli burçlarıyla kent merkezini sarmaktaydı.
MÖ 4. YY ünü tüm dünyaya yayılan, sayısız kopyaları yapılan Çıplak Afrodit ya da Knidos Afroditi heykeli Knidoslu Praxiteles tarafından yontulmuştur.
Knidoslu Afrodit heykelinin Vatikan Müzesinde bulunan kopyası. |
Ayrıca MÖ 30 yıllarına kadar süren, Pers Satraplıkları, Helenistik ve Roma dönemlerini kapsayan o parlak dönemde Hellas, Atina, Mısır, İskenderun, Doğu Akdeniz, hatta Kuzey Karadeniz kentlerine şarap ve zeytinyağı ihraç ettiği, Knidos mühürlü amforaların bulunmasıyla öğrenilmiştir. Dönemin ünlü heykeltraşlarını, seramik ustalarını barındıran, İskenderiye Fenerinin mimarı Sostratos'un yetiştiği bir sanat merkeziydi. Knidos'da Hipokrat'ın Kos'taki tıp merkezi kadar ünlenen bir Tıp merkezi bulunmaktaydı. Matematikçi Eudoksos, Knidos'taki henüz yeri tam bulunamamış rasathanesinde gökyüzü gözlemleri yapmıştır.
MS 7.YY da Anadoluya yapılan Arap akınlarından Knidos'da etkilenmiştir.
Dorik Stoada B kilisesinin tabanındaki Arapça yazılar... |
En alttaki terasta, Ticari Limanın karşısına düşen küçük tiyatroda restorasyon çalışmaları yapılıyor. Küçük Tiyatronun yanında birinci terasta Dionysos Tapınağı yer alıyor.
Dionysos Tapınağı |
Dianisos Tapınağından Liman Caddesine kadar uzanan Stoa nefis korint başlıklı sütunlarıyla Knidos'un görkemine yakışır bir görüntü veriyor.
Stoanın önünde buluntuların sergilendiği geniş bir alan var. Burada sütun başlıkları, boğa başı kabartmalı, yılan, asma yaprağı ve üzüm salkımı bezemeli adak taşları görülüyor.
Liman Caddesi |
İki Mermer yapı elemanını birbirine kenetleyen kurşun metali |
Askeri (Küçük) Liman. Surlarla berkitilmiş ve dar bir geçitle açık denize bağlanıyor. Bu gün küçük limanın ada tarafındaki tepesinde, Deve Boynu Deniz feneri bulunuyor.
Deve boynu Deniz Feneri |
Apolyon Tapınağı |
Antik kaynaklarda kentin Spartadan gelen Dor kabileleri tarafından MÖ 1200 yıllarında yeniden kurulduğu söylenir. Burada 6 Dor kentinin ortaklaşa kurduğu bir Apolyon Kült Merkezi vardır.
Apolyon Altarı (Sunak) |
Proplon |
Helenistik dönemden kalma mermerden yapılmış Güneş saati. Şehre hakim bir tepede kurulmuş Korint tipi tapınak yakınlarında bulunmaktadır.
Kentin en yüksek teraslarından birinde, Apolyon tapınağının yanında yer alan harika bir mimarisi olan Yuvarlak Tapınak...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder