29 Ekim 2015 Perşembe

ANTALYA MÜZESİ - 1 (TANITIM-TARİHÇE)

Türkiyenin en güzel ve zengin müzelerinden biridir. Müzede, alt paleolitik (eski taş çağı) çağdan Osmanlı dönemine kadar eserler sergileniyor.
30 000 metrekare üzerine kurulmuş müzede 14 kapalı teşhir salonu, kütüphane ve bazı eserlerin sergilendiği geniş bir bahçe bulunuyor. Antalya sınırlarında kalan Lykia, Pamphylia ve Pisidia antik bölgelerinden çıkarılan eserlerin önemli bir bölümü burada sergilenmektedir.

Mermer Lahitlerin Sergilendiği Salon

Müzenin tarihçesi de çok ilginç... Antalya Müzesi kuruluşunu bir öğretmene borçludur. Sevr Anlaşmasına göre Antalya-Muğla bölgesi, İtalyan işgal bölgesiydi. İtalyanlar işgal konusunda çok hevesli olmasalar gerek yalnızca az miktarda subay ve asker ile gelmişler, fazla işe karışmamışlar düşmanca davranmadıkları için bir direniş görmemişlerdir. Ancak tarihi ve arkeolojik eserleri korumaya (!) kalkışmaları o sırada yani 1919 yılında Antalya Lisesinde Müdür Vekili, Türkçe ve Farsça Öğretmeni olan Süleyman Fikri (Erten) Bey'in dikkatini çekmiştir. 

Süleyman Fikri Erten 1876-1962

O sırada Lise dışında Rum okulunda ve İmam Hatip okulunda da öğretmenlik yapmaktadır. Bu yoğun mesaisine karşın Antalya Valiliğine müracaat ederek Asar-ı Atika fahri memuru olarak atanmasını ister. Atanmasıyla birlikte eski eserlerin toplanmasını, müze bünyesinde saklanmasını sağlar. 1923 yılında Müze'nin başına getirilir. 1941 yılında emekli olana kadar Müze Müdürü olarak hizmet verir. 
Antalya Müzesi ilk olarak Kale içindeki Alaattin Camiinde faaliyete geçer, oradan hemen yanındaki Yivli Minare camisine ve 1972 yılında da mevcut binasına taşınır. 

Süleyman Fikri Bey'in yaşam öyküsü için bkz:

 http://www.antalyamuzesi.gov.tr/tr/muze-kurucumuz

Müze girişinde çocuklar için hazırlanmış ilgi çekici bir salon yer almakta...


Teşhir Salonları

Antalya Müzesi Etnoğrafya salonlarından bir kolaj


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder