2 Kasım 2015 Pazartesi

ANTALYA MÜZESİ - 2 (PREHİSTORYA - SERAMİK ESERLER)


Antalya Müzesinin ilk salonları çocuk, prehistorya ve tabiat tarihi ve seramik eserlere ayrılmış. Bu salonlarda ünlü Karain Mağarası buluntuları da yer alıyor. Antalya'ya 30 km kadar uzakta yer alan bu mağara paleolitik (yontma taş) çağdan Bizans Dönemine kadar sürekli iskan edilmiştir. Karain Mağarası ülkemizin iskan edilmiş en büyük mağarası olup 1946 yılından bu yana neredeyse 70 yıldır arkeolojik kazılar yapılmaktadır.

Sergilenen fosillerden bir seçme...

Taş Devri aletleri


Karain Mağarasının çevresi, su kaynakları, bitki örtüsü ve av sahaları bakımından çok zengindir. Bu açıdan Paleolitik (yontma taş) çağdan bu yana insanlar tarafından kullanılmıştır. Yontma Taş Devri taş baltaları, kemik ve boynuzdan aletlerden, mezolitik (orta Taş), neolitik (cilalı taş), kalkolitik (bakır çağı), Bronz Çağı, Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait eserler bulunmuştur.

Karain mağarasında bulunan Orta Paleolitik çağda yaşamış Neanderthal insanına
ait kafatası parçası. Bilindiği gibi Neanderthal insan, soyu tükenmiş bir insan türüdür. Son yıllarda
nesli tükenmiş başka insan türlerine ait fosiller de bulunmuştur. Neandertheller alet yapabilen ateşi kullanabilen ve beyin hacmi oldukça gelişkin bir tür olmasına karşın neslini sürdürememiştir. Günümüzde neslini sürdüren tek insan türü homo sapienstir.
   

Anadolunun eski ana tanrıçası Kibele'nin küçük bir
heykeli. Önden ve yandan görünüşü. 




SERAMİK ESERLER

Seramik eserler salonunda çok değişik dönemlerde değişik amaçlar için kullanılmış pişmiş topraktan eserler sergileniyor. Ayrıca kapların adları ve kullanım amaçlarını bildiren fotoğraflı çerçevelerle seramik kaplar hakkında bilgi veriliyor.
İlk motifli kaplardan biri...
Pişmiş toprak gerektiğinde içinden bira, şarap içilen
kadeh, gerektiğinde tabut olmuş...
Biberonlar
Lazımlık...



Şarap ve suyun karıştırıldığı büyük kap: Krater

Oinokhoe
Lekythos



Unguentarium
tipi kap
Matara
  
Değişik Kaplar...



KANTHAROS: Şarap Tanrısı Dionysos'un simgesi
dikey kulplu şarap kabı...
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder