23 Ekim 2015 Cuma

SİVAS ULU CAMİ


Giriş kapısındaki kitabe
Cemaatten...
Anadolu'nun en eski camilerinden biridir. Miladi 1196 - 1197 (hicri 593) yıllarında Kızılaslan bin İbrahim tarafından Kul Ahi'ye yaptırılmıştır. Bu tarih Kılıçaslan oğlu Kudbettin Melikşah'ın Selçuklu tahtında oturduğu yıllardır. 



Gerçekten eski ve büyük bir camidir. Oturduğu alan 1674 metrekaredir. Yapımından kısa süre sonra 1212 yılında 1. İzzettin Keykavus döneminde onarılmıştır.



Cami içinde 50 taş ayak ve bunları birbirine bağlayan kemerlerle çok geniş bir asıl ibadet alanı vardır. 





Ulucami'nin en dikkat çekici unsuru daha sonra ilave edilmiş görkemli minaresidir.Sırlı tuğlalardan yapılmış ve 35 metre yüksekliğindedir. Biri şerefenin altında diğeri gövdenin ortasında iki yazı kuşağı vardır. Yukarıya doğru belli belirsiz incelen bu zarif yapı ,sırlı tuğla, mozaik ve çinilerle süslüdür.




Aşağıdaki fotoğrafa bakıp benim kadrajı eğdiğimi ya da gözünüzün yanıldığını sanmayın.  Sivas Ulucami'nin minaresi 116 cm eğik...  Üstelik bunun 12 cm'si son 6 yılda olmuş.  Zeminin çökmesi vb etkilerle oluşan bu duruma çare aranıyor. Ayrıca minare bir de yıldırım çarpmasına maruz kalmış. Sağdaki fotoğrafta yıldırımın gövdeye verdiği hasar yer alıyor. Minarenin onarılması için planlamalar yapılmakta.




















Sivas'a giderseniz Ulucami'yi ve görkemli ama biraz eğik minaresini sakın atlamayın, mutlaka ziyaret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder