5 Ocak 2017 Perşembe

KORYKOS - KIBRISLI PRENSİN KENTİ - KIZKALESİ


Halikarnaslı Heredot'un yazdığına göre Kıbrıslı Prens Gorges tarafından kurulmuş bir liman kentidir. Mersin iline bağlı Kızkalesi beldesinde yer alır. MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan çalkantılı tarihinde birçok değişik devletin egemenliği altına girmiştir.



Şimdi nefis bir kumsalın yanında yükselen kıyı kalesi ile birkaç yüz metre açıkta bulunan deniz kalesiyle tarihi ve turistik bir alandır.




Antik Klikya Bölgesinin bu önemli limanı, Seleukhos Krallığı, Roma, Bizans, Klikya Ermeni Krallığı, Karamanoğulları Beyliği, Osmanlı dönemlerini görmüştür. En parlak dönemini 450 yıllık Roma döneminde yaşamıştır.




Bu gün kalıntılarını gördüğümüz kıyıdaki ve denizdeki iki kale ile çağının en güvenli liman kenti olmuştur.


                          


Kare planlı kıyı kalesi, iki sıra sur ve surların dışındaki denize bağlantılı bir hendekle çevrilmiştir. Arap akınlarına karşı Bizans tarafından yapılan, sonradan Karamanoğulları tarafından onarılan kaleye hareketli bir köprü ile girilmekteydi. 



Kent içinde 14 kilise bulunmaktaydı. Kalıntılar arasında bu kiliselerin kalıntılarından başka, surlar, sarnıçlar, su kemerleri, kaya mezarları, Roma dönemi yolları, lahitler görülmektedir.




Kıyı kalesinin 50 metre kadar dışında bulunan nekropolde kabartmalı kaya mezarlar ve lahitler bulunur

Kıyı kalesinin 400 metre kadar açığında bulunan karaya eskiden bir yol ile bağlanmış küçük bir adada deniz kalesi yer alır. Bu gün yol deniz altında kalmıştır. Adaya gezi tekneleriyle ulaşılmaktadır.
Adadaki kale KIZKALESİ adıyla anılmaktadır. 




Kızkalesi yaklaşık 200 metre uzunluğundaki surları ve 8 adet kare, üçgen ve yuvarlak planlı kuleleriyle son derece sağlam kalmıştır. Kalenin 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırıldığı 1361 yılında Kıbrıs Krallığı tarafından zapdedildiği ve bir zaman korsanlar tarafından kullanıldığı biliniyor.
Kalenin ortasında iki şapelin yer aldığı tabanları mozaikli kaplı bir yapı kalıntısı bulunmuştur.





       Kalenin batısında denize açılan bir kapı ve bir galeri yer alır. Ayrıca sarnıç ve atölyeler bulunmaktadır. Deniz ortasındaki her kale için uydurulan, kralın kızı hikayesi Korykos deniz kalesi için de yinelenir. Kahinlerin yılan sokmasından öleceğini söylediği kızı için kalenin kral tarafından yaptırıldığı ama zavallı kızcağızı üzüm sepetine gizlenmiş bir yılanın sokarak öldürdüğü anlatılır. Kale ve antik kent de bu efsane nedeniyle Kızkalesi olarak adlandırılmıştır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder