11 Ocak 2017 Çarşamba

GÜNEŞ KENT : SOLİ - POMPEİPOLİS - MERSİN


Mersin'in Mezitli  İlçesinde yer alan Soli Antik Kenti, Viranşehir Mahallesindedir. Arkeolojik buluntular, yerleşimin Orta Tunç Çağına kadar uzandığını göstermektedir. Güneş anlamına gelen Helence Soloi, Latince Soli olan adını Klikya Bölgesinin güneşine atfen almış olmalıdır.

Kuruluşuna tarihi ve kurucularına dair değişik görüşler vardır. Akhalılar, Lindoslular ya da Argoslular tarafından İÖ 8.-7. yüzyılda bir liman kenti olarak inşa edildiği düşünülmektedir. Pers egemenliği döneminde önemini ve özerkliğini korumuş. En parlak dönemini İskender'in fetihleriyle başlayan Helenistik çağda,  Seleukos Krallığı döneminde yaşamıştır. Daha sonra zayıflamış ve Klikya Ermenistan Kralı Tigranes, kenti yağmalayıp halkını sürmüştür.



Korsanların eline geçen Soli, yağmacılık, esir ticareti, kaos içinde kalmıştır. İÖ 67 yılında Romalı Komutan Pompeius kente bir düzen getirmiş, esir aldığı Klikyalı korsanlardan bazılarını şehre yerleştirmiş ve yeniden parlak bir liman kenti haline getirmiştir. Bu nedenle Soli artık Pompeipolis (Pompeius'a adanmış kent) olarak adlandırılmıştır.


6. ve 7. yüzyıllarda depremler ve Arap akınlarıyla zayıflayan kent bu gün şehrin merkezinde kalmış üzerine duyarsızca yapılan konutlarla kaybolmaya yüz tutmuştur.




Kalıntılardan en önemli ve görkemlisi, zamanında iki tarafında 200 sütun dikili olduğu söylenen mermer bir Roma yoludur. Yapılan kazılarla yeni bulunan arkaik tapınak, Roma Hamamı, antik liman ve daha da eski çağlara ışık tutacak olan Soli Höyük hakkında yeni bilgilere ulaşılacaktır.


















Bu gün sütunlardan 33 tanesi ayaktadır. Birbirlerine kemerlerle bağlı olduğu Korint tipi sütun başlıklarının üzerindeki elemanlardan belli olmaktadır.

Sütunların gövdelerindeki konsollarda çeşitli tanrı ve mitolojik karakterlerin heykelleri yer almaktaydı. Bazı sütunların yazıtlarından Roma İmparatorlarının ve yüksek yöneticilerinin büstlerinin de bulunduğu anlaşılmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder