29 Ocak 2017 Pazar

ANA TANRIÇANIN KENTİ - METROPOLİS - TORBALI - İZMİR


Adı Ana Tanrıcanın Kenti anlamına gelen Metropolis İzmir'in Torbalı İlçesinde yer alıyor. Kentin MÖ 3. Yüzyılda Hellenistik Dönemde Seleukos Krallığı sırasında kurulduğu biliniyor. Ancak ilk yerleşimin çok daha önce, MÖ 3000 yıllarında, Erken Tunç Çağında başladığı akropoldeki buluntulardan anlaşılmıştır.

Roma Döneminde gelişmesini sürdürmüş, en parlak dönemini yaşamıştır. Bizans döneminde surlarla tahkim edilmiştir. Bu gün hamam, gimnazyum, stoa (üstü kapalı gezinti yolu), tiyatro, kent meclisi (bouleuterion) gibi kamu binaları ile akropolde Savaş Tanrısı Ares adına bir tapınak, agora, genel tuvalet ve sivil mimari örnekleri villaların kalıntıları görülmektedir.







Helenistik dönemde yapılmış tiyatro, Anadolu tiyatrolarının ilk örneklerin biridir. 4000 kişiliktir. Roma döneminde tadilata uğramıştır. 

 

Yukarıdaki fotoğraflarda tiyatronun sütunları, aslan ayaklı oturma sıraları ve yöneticilere ait koltuklardan biri, aşağıdaki fotoğrafta ise tiyatronun üst sıralarından sahneye bakışı görüyoruz.



Tiyatronun biraz aşağısında peristil ev keşfedilmiştir. Kentin sivil mimarisi hakkında fikir veren bu villanın avlusunda büyük bir havuz yer almaktaydı. Aşağıda tabanı mermer kaplı havuzu ve çevresindeki sütunların yüksek kaideleri görülüyor.


Peristil ev ile tiyatro arasında tabanı mozaikle süslü bir salon bulunmuştur. Salonun bir eve ait olmadığı daha çok tiyatro gösterilerinden önce kullanılan bir resepsiyon mekanı olduğu düşünülmektedir.


Bu salondaki mozaikler son derecede güzel ve ustaca yapılmıştır. Şarap ve çoşku tanrısı Dianisos. karısı Ariadne, elinde kadehle Eros, dört mevsimi sembolize eden resimler, çeşitli bitki, hayvan figürleri ile geometrik desenler işlenmiştir.



Şehre hakim tepede akropol yer alır. Akropolun surları Helenistik dönemde inşa edilmiştir. Ares tapınağının kalıntıları da surların içinde yer almaktadır.




Bizans döneminde eski surlar tamir edilmiş ve yenileri yapılmıştır. Aşağıda Bizans döneninde yapılan, bouleuterion ve stoaya kadar uzanan surlar ve verimli Torbalı Ovası görülüyor.


Surların ortadan ikiye böldüğü kent meclisinin (bouleuterion) iki tarafı aşağıdaki fotoğraflarda görülüyor. Bu imparatorluk döneminde doğrudan demokrasinin önemini yitirdiğini ve meclisin işlevsiz kaldığını gösteriyor. 


Surların doğusunda hamam gimnazyum külliyesi ve stoa, güneyinde ise agora yer alıyor. Aşağıdaki fotoğrafta hamamın tabanı ve altında ısıtmayı sağlayan sıcak hava ve suyun dolaştığı bölümler görülüyor.


Hamamın hemen yanında bir genel tuvalet ve çevresindeki atriumlu evler bulunur.



Metropolis Antik Kenti şarapları ile ünlüydü. Efes ile Symirna arasında yer alışı tarım dışında ticaret ve gümrük gelirleri elde etmesini sağlamıştır. Bizans Döneminde piskoposluk merkezi olmuştur. Daha sonra Aydınoğlu Beyliği döneminde terk edilmiş daha doğrusu ovaya taşınmıştır. Torbalı adını Metropolis'den almıştır. 


Eğer giderseniz Antik kentin girişinde ziyaretçileri karşılayan bembeyaz bir kedi olan Pamuk'u okşamadan geçmeyin. Güzel ve cana yakın pisimiz, iki plastik leğenden yapılmış evinde yaşıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder