11 Mayıs 2016 Çarşamba

SARIHAN - AVANOS

Selçuklu devrinin son kervansarayı olarak bilinen Sarıhan 1249 yılında yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklularının karmaşık iktidar mücadeleleri, savaş ve entrikaları içindeki bu dönemde Konya'da Sultan II. İzzeddin Keykavus tahttaydı. Sarıhan'ı onun yaptırdığı da söylenmektedir.



Nevşehir'in Avanos ve Ürgüp ilçelerinin 5-6 km yakınında, Avanos Kayseri yolu kenarında yer alır.


Sarıhan 2000 metrekare büyüklüğündeki bir alana yörede kullanılan kesme taşlarla inşa edilmiştir. Taşlar sarı, gülkurusu ve devetüyü renklerde olup belli kısımlarda değişik renkte taşlar birlikte işlenerek dekoratif bir görünüm sağlanmıştır. Tarihi İpek Yolu üzerindeki hanlar, kervansaraylar zincirinin halkalarından biridir.



Zaman içinde üst bölümleri tamamen yıkılan bu 765 yıllık han, restore edilerek özel bir şirkete 49 yıllığına kiralanmış, kültür ve toplantı merkezi olarak hizmete alınmıştır. 





Han, giriş kapısındaki eyvanın üzerinde ikinci katta kubbeli bir mescit, girişin yanında çeşmeli bir revak, geniş bir avlu, avluya bakan sütunlu revaklar, beşik tonozlarla örtülü odalar, yazlık ve kışlık bölümleriyle klasik sultan hanları planındadır. 




Anadolu taş işleme sanatının çeşitli örneklerinin yer aldığı Sarıhan, Kapadokya'yı gezenler için gidilip görülmesi gerekli mekanlardan biridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder