30 Nisan 2016 Cumartesi

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE


Selçukluların bilim ve kültür kenti Sivas'taki medreselerden biri de Çifte Minareli medresedir. İlhanlı veziri Sahip Şemsettin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medresede Hadis ve tefsir öğrenimi verilmekte bu nedenle "Cüveyni dar-ül Hadisi" olarak bilinmekteydi. Aynı zamanda Vezir Şemsettin Medresesi ve Evkafı Medrese-i Pervane Bey olarak da bilinir. Yapım tarihi 1271-72 (Hicri 670) olup mimarının Kölük bin Abdullah olduğu sanılmaktadır.



Medresenin şu an mevcut olmayan kapalı iç kısmından sağlam doğu cephesinin, minarelerinin
ve sonradan yapılmış istinat duvarlarının görünüşü... 

Çifte Minareli Medrese günümüze kadar çok fazla zarar görmüştür. Bugün yalnızca iki güzel minaresi ve minarelerin arasındaki taç kapısının bulunduğu cephesi görülebilir. Ortada bir taç kapı, kapının üstünde iki yanda yükselen minareler, yapının iki köşesindeki köşe kuleleri ve kapının iki yanındaki duvarlarda birer büyük pencere vardır. Kalıntılardan anlaşıldığı kadarıyla medrese açık avlulu, üç eyvanlı ve iki katlıdır.

Medresenin günümüze kalan tek cephesi...
Taç kapının sol yanındaki pencere...

En son 2009-2010 yılında yapılan çalışmalarla cephe ve minareler onarılıp temizlenmiş, temel kalıntıları yükseltilerek belirginleştirilmiştir.

Muhteşem taş işçiliğinin sergilendiği köşe kulesi

Kapının iki yanındaki pencerelerden diğeri.
(Pencerelerde simetri bulunmamaktadır.)  

Tuğla ve sırlı tuğlalarla yapılmış minarelerden birine yakından bakış...

Köşe kulelerden diğeri...

Taç kapının zarif taş işçiliği Anadolu'da bu sanatın ulaştığı düzeyi gösteriyor...
Çifte Minareli Medrese zamana yenik düşüp harap olduğunda 1882 yılında yerine hastahane yapılmış. Daha sonra hastane yıkılarak ilkokul olarak kullanılmıştır. Ünlü müzeci ve arkeolog, Sadrazam İbrahim Ethem paşanın oğlu ve müzeci-ressam Osman Hamdi Bey'in kardeşi olan Halil Ethem Eldem'in çabalarıyla bugün ayakta kalan doğu cephesi kurtarılmıştır.

http://www.sivaskulturenvanteri.com/cifte-minareli-medrese/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder