23 Mart 2016 Çarşamba

AKSARAY EĞRİ MİNARE


Aksaray il merkezinde, Nevşehir caddesi üzerinde, Uluırmak deresinin hemen yanında, küçük, sevimli bir cami bulunur. Pek fazla bilinmese de bu eski eser ilginç bir özelliğe sahiptir. Tuğladan yapılmış 30 metre yüksekliğindeki minaresi oldukça eğridir.




Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1221-1236 yılları arasında yaptırılmıştır. Yaklaşık 800 yıldır ayakta duran minare "yıkılmadım ayaktayım" dese de şerefenin 1-2 metre altından çelik tellerle eğimin tersine doğru bağlanmıştır.



Minarenin sonradan eğilmediği, yapılışı sırasında eğri yapıldığı iddia edilmektedir. Hatta bunun bilerek yapıldığı, yapanın ustalığını göstermek için bu yola başvurduğu söylenmektedir. Söylentilerin doğruluğu tartışılsa da horasan harçla yapıştırılmış kırmızı tuğlalarla yapılmış bu zarif ve güzel eser Selçuklu döneminden bu yana varlığını koruyor. Kare şeklinde bir kaideden silindirik şekilde yükselen, zigzak yerleştirilmiş tuğlalar, yeşil ve mavi çiniler, şerefenin altında yer alan kuşaktaki motifler ile minare Selçuklu sanatının güzel bir örneğidir. 

Minare Eğri Minare ya da Kızıl Minare adıyla anılmaktadır.



Minarenin yanında küçük bir cami vardır. Taş duvarlı, ahşap direklerle desteklenen düz ahşap bir tavanı olan caminin minarenin yanına sonradan eklendiği söylenmektedir. Bu arada hangi aklı evvelin koyduğu bir yasak ise cami içinde fotoğraf çekilmesi engellenmektedir. (dinleyene)



1 yorum: