26 Mart 2016 Cumartesi

ACEMHÖYÜK 4000 YIL ÖNCESİNİN BAŞKENTİ

Acemhöyük, Aksaray ilimizin 18 km uzağında Yeşilova ilçesinde yer alır.

Günümüzden 4000 yıl önce yerel bir krallığın başkenti olan Acemhöyük'te yerleşimin aslında çok daha eski olduğu biliniyor. Anadoluda Asur Ticaret Kolonileri Çağı olarak adlandırılan 300 yıllık dönemde ( MÖ 2000 -1700) en parlak çağını yaşamış kentin Asur kayıtlarında PURUŞHATTUM olarak adlandırılan kent olduğu sanılıyor. 
Sarıkaya Sarayı yıkıntıları
Anadoludaki eski kentlerin en büyüklerinden biridir. 42 000 metrekare büyüklüğünde (700mx600m) höyük ve aşağı şehirden oluşmuştur. Höyük üzerinde iki büyük saray yer alır. Taş temeller üzerine kalın kerpiç duvarları olan saraylar iki katlıdır. Birinde 76 diğerinde 50 oda vardır. Yapılan kazılarda saraylar içinde bir çok önemli tarihsel buluntu ele geçirilmiştir. Eserler Aksaray Müzesinde sergilenmektedir.


 Sarıkaya Sarayı kalıntılarında hemen göze çarptığı üzere kent bugün bilinmeyen bir nedenle büyük bir yangın felaketine uğramıştır. MÖ 18 yüzyılda gerçekleşen ve tüm kenti harap eden yangından sonra kent bir daha eski görkemine kavuşamamıştır. MÖ 17. yüzyılda ise tamamen terk edilmiştir. 


Daha sonra bir ara Helenistik ve Roma Dönemlerinde de yerleşim gören kent bu dönem sonunda yeniden terk edilmiştir. Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferinden dönerken İran Azerbaycanından bölgeye getirip höyük çevresine yerleştirdiği  insanlar nedeniyle höyük, ACEMHÖYÜK adıyla anılmaya başlanmıştır.



Höyük ilk olarak 1962 yılında Değerli arkeolog Prof. Dr. Nimet Ergüç başkanlığındaki bir heyet tarafından kazılmaya başlanmıştır. Halen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aliye Öztan başkanlığında çalışmalar sürdürülmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder