7 Ocak 2022 Cuma

Mersin Arkeoloji Müzesi

 Mersin Arkeoloji Müzesi'nin yeni binası, 2017 yılında açılmıştır. Modern müzecilik anlayışına uygun olarak inşa edilmiş ve buna uygun düzenlenmiştir. Yeni müzecilikte artık yalnız eski eserlerin teşhir edilmesi yeterli değildir Bu bakımdan Mersin Arkeoloji Müzesinde de çocuk oyun alanları, konferans salonu, kütüphane, satış yeri, kafe gibi bölümler bulunmaktadır.



Müze teşhir salonlarına girerken, bir zaman koridorundan geçerek gezinize başlıyorsunuz. MÖ 900 bin yıl öncesinden, MÖ 11 bin yıllarına kadar süren Paleolitik Çağdan, günümüze kadar uzanan kronolojik bir zaman şeridi karakteristik imgelerle, yalnız posterlerin aydınlatıldığı karanlık bir koridorda sıralanmış.

Zaman şeridi...

Teşhir salonları, kronolojik sırayla art arda düzenlenmiş. İlk salonda, insanın henüz gezegenimizde görülmediği günlerden kalma çeşitli bitki ve hayvanların, tortul kayaçlar içinde kalarak fosilleşmiş kalıntıları ya da izleri yer alıyor.


Kronolojik salonlarda ilk yerleşimlerin görüldüğü, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin başladığı Neolitik Çağ, onu takip eden Kalkolitik Çağ, Tunç ve Demir çağları ile Anadolu'ya özgü uygarlık dönemlerine ait eser ve buluntular yer alıyor. Aşağıda, bu eserlerden bir kısmının fotoğraflarını paylaşıyorum.  






Zeytin yağı işliği canlandırması...


Batmış bir geminin ambarlarındaki amforaların,
 su içindeki görünümünün canlandırılması...

Kireçtaşından oyulmuş yapı elemanları ve mezar stelleri...


Figurinler ve oyuncaklar



 
Her biri bir sanat eseri olan renkli resimli vazolar...

Roma Dönemi Salonu...

















Mersin Mezitli İlçesindeki Soli - Pompeipolis kenti Sütunlu Caddesinde bulunmuş heykeller. 




Çeşitli cam eşyalar ve altın ziynetler...















Yumuktepe Buluntuları... Yumuktepe Höyüğü Mersin kent merkezinde Neolitik çağlardan bu yana sürekli iskan edilmiş 9000 yıllık bir yerleşimdir. Kolajın sağ üst köşesinde höyüğün
müzede yer alan hava fotoğrafı görülüyor.


Mersin Arkeoloji Müzesi'nde bir bölüm de etnoğrafyaya ayrılmıştır. Bu bölümde nispeten yakın tarihli, bölge kültürünü yansıtan çeşitli aletler, giysiler, tepelik, kemer, bilezik, gerdanlık gibi süs eşyaları, silahlar vb. eşyalar sergilenmektedir. 
Ayrıca bölgede göçebe yaşantısını yakın zamana kadar (hatta sınırlı sayıda da olsa günümüzde bile) sürdüren yörüklerin, yaşamından fotoğraflar ve kamışlardan yapılıp çamurla sıvanan HUĞ evi denilen basit barınağın replikası yer almaktadır.

Etnoğrafya Salonundan çektiğim seçme fotoğraflardan yapılmış kolaj...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder