15 Ağustos 2016 Pazartesi

KAPADOKYA SANAT TARİH MÜZESİ - SİNASOS


Kapadokya sanat Tarih Müzesi, Ürgüp'e bağlı Mustafapaşa Köyü'nde yer alan özel bir müzedir.




Sinasos bir ortodoks Hristiyan (Anadolulu Rum) kasabasıyken 1923 mübadelesi ile halkı Yunanistan'a gönderilmiş, yerlerine Selanik cıvarındaki Müslüman Türkler yerleştirilmiştir. Sonradan bir çok yerleşim yeri gibi Sinasos'un da adı değiştirilerek Mustafapaşa yapılmıştır. Halk arasında eski adı da sık sık kullanılmaktadır. Sinasos yörenin oldukça zengin ve güzel bir kasabasıdır.
bkz:
 http://tarihtenfotograflar.blogspot.com.tr/2010/07/konstantin-eleni-kilisesi.html 





















Kapadokya Sanat Tarih Müzesi 150 yıllık tarihi bir konakta yer almaktadır. Konak Anadolu mimarisi ve süsleme sanatının özgün bir örneğidir. Kültür Bakanlığı tarafından verilen izin ile özel müze statüsünü kazanmıştır.


Müzenin duvarlarında Sinasos'lu ressam
Kostas Meletiyasis'in eseri duvar resimleri var.


Ürgüp'e 5 km uzaklıktaki Mustafapaşa'ya gittiğinizde müzeyi sorarsanız "Bebek Müzesi" olarak sorun. Çünkü öyle tanınıyor. Müzede el yapımı yüzlerce bebek bulunuyor ve burası Türkiye'nin ilk el yapımı bebek müzesi...


Müze Kurucusu Bebek Sanatçısı Sibel Hanım ve oğlu koordinatör
Serkan Paydak Müze kapısı önünde...

Müzedeki bebekler müzenin kurucusu Sibel Radiye Gül Hanım tarafından yapılmış. Herbiri özenle işlenmiş, giydirilmiş binlerce bebek... Yörede ünlü olan sevilen kişiler, ünlü tarihi şahsiyetler, folklorik ve tarihi sahneler canlandırılmış. Müzede ayrıca etnoğrafya bölümü de yer alıyor.

Ürgüp'ün sevilen Kişiliklerinden İkisi...

Ürgüp'ün Ünlü Eşekli Kütüphanecisi
Güzel İnsan Mustafa Güzelöz

Küpeli ve Pos Bıyıklı Yavuz Sultan Selim...

Seyyar Satıcılar....

Tulumbacılar...

Pehlivanlar ve Kırkpınar Ağası...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder