Fasıllar Konya Beyşehir ilçesine bağlı küçük bir köydür.
Fasıllar Köyünün genel görünümü |
Köyün yamaçlarından birinde çok büyük bir anıt binlerce yıldır yerde uzanmaktadır. Ağırlığının 70 tondan fazla olduğu hesaplanan Hitit Anıtı, tek parça bir kaya blokuna işlenmiş kabartma figürlerden oluşur...
Anıt üzerinde fırtına tanrısı Teşup, bir Dağ Tanrısı ve iki aslan figürü yer alır. Teşup en üstte bir ayağıyla Dağ Tanrısının başına, diğer ayağıyla aslanlardan birine basmaktadır. Kültür Bakanlığı Anıtın Hitit Kralı 4. Tuthalia döneminde, Konya Valiliği ise Kadeş savaşının taraflarından Muvattali tarafından yapıldığını ileri sürüyor. Anıtın yanındaki tabelada ise bu iki büyük kralın arasında kalan 3. Hattuşili'nin adı geçiyor. (Gerçi yabancı değiller Muvattali dede, Hattuşili baba, Tuthalia torun. :) )
Kral adı konusunda karışıklı olsa da tarihleme yaklaşık MÖ 1280 - 1240 yılları arasında. Yani yaklaşık 3 300 yıllık bir eser. Anıtın başka bir yere (Eflantun Pınar anıtına ? ) götürülmek üzere yapıldığı ileri sürülmektedir.
http://tarihtenfotograflar.blogspot.com.tr/2015/01/eflatun-pinar-hitit-aniti.html
Fasıllar Hitit Anıtı 1960'lı yıllarda Ankaraya taşınmak istenmiş. Tepkiler üzerine bundan vaz geçilmiştir. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yandaki kopyası sergilenmektedir.
Anıtın Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki Kopyası |
Detay: Teşup'un baş kısmı |
Anıt civarında Roma döneminden kalma kayaya oyulmuş lahit
At kabartmasının olduğu kabartma da Roma döneminden ve Lukuyanus Anıtı olarak biliniyor...
Lukuyanus Anıtı, genç bir binici için yapılmış bir mezar anıtıdır. Tam altındaki kayada o dönemin at yarışı kurallarının yazılı olduğu bir kitabe bulunuyor..
http://arkeofili.com/?p=13855