19 Aralık 2015 Cumartesi

İVRİZ HİTİT KABARTMASI

Baş tanrı, Fırtına ve bereket tanrısı Tarhundas elindeki başaklar ve üzüm salkımları ile Anadolu'nun 450 yıl hüküm sürmüş (MÖ 1200- 742) güçlü Tuvana (Tuwanuwa) devletinin ünlü kralı Varpalawas'ın dualarını kabul ediyor.



Konya'nın doğusundaki büyük ve yeşil ilçesi Ereğli'ye 17 km uzakta İvriz köyünde bir su kaynağının yanında doğal bir kayada yer alan ünlü Hitit kabartmasında bu konu işlenmiş. 4,20 x 2,40 boyutlarındaki bu muhteşem anıt Tuvana krallığından kalan ender eserlerden biri. Anıtta solda büyük olan Tanrı Tarhundas. Çok güçlü bir erkek olarak gösterilmiş elinde bereketi simgeleyen başaklar ve üzüm salkımları var. Karşısında dua eder pozisyonda yer alan Kral Varpalawas figürlerin arasında adeta bir konuşma balonu gibi yer alan hiyogralifte (kutsal yazı) şöyle diyor;

"BEN HAKİM VE KAHRAMAN TUVANA KRALI VARPALAWAS, SARAYDA BİR PRENS İKEN BU ASMALARI DİKTİM. TANRI TARHUNDAS ONLARA BEREKET VE BOLLUK VERSİN."

Anıtın çevresinde belediye tarafından yapılmış
bir rekreasyon alanı yer alıyor.



Suyun anıt çevresinde  toplanmasını
sağlayacak şekilde bir bent inşa edilmiş...

Anıtın bir benzeri biraz daha küçük olarak Ambar Deresi vadisinde bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzesinde bir kopyası sergilenmektedir.

http://www.restoraturk.com/arkeoloji-arkeoloji-nedir/708-ivriz-kaya-aniti.html







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder