12 Ağustos 2012 Pazar

ERİTRAİ - KIRMIZI GİRİTLİNİN KENTİ


Çeşme yarımadasının batısında büyük bir gölü andıran korunaklı körfeze bakan eski bir İyon kentidir. Çeşme'ye 26 km uzakta Ildırı köyündedir. Söylenceye göre adının anlamı kırmızı olan Erythros önderliğinde Giritliler tarafından kurulmuştur. Daha sonra Yunanistan'dan (Hellas) gelen Atina Kralı Kodros'un akrabası Kleopos-Knopos önderliğindeki İonlar zamanında güçlenmiş ve 12 iyon kentinin yer aldığı iyon birliğinin (panionion) önemli bir üyesi olmuştur. 
Bütün bölgenin kaderi olan Lidya-Pers-İskender-Bergama Krallığı-Roma-Doğu Roma (Bizans) egemenliklerinde bir tarih yaşamıştır. Eritrai yine bu kaderin devamı olarak Selçuklu beylikleri ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim yeri olma özelliğini korumuştur. 1964 yılında ülkemizin yüz akı arkeologlarından Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından başlatılan kazılar günümüzde de sürdürülmektedir.

Fotoğraflar:

Akropolde yer alan Atena tapınağı. MÖ 8. yüzyıldan kalma bir eserdir. Çok köşeli taşlarla oluşturulan (poligonal) teknikle örülmüş duvarları ve iç mekanda yer alan rampası arkaik çağ mimarisinin örneğidir.




Tiyatronun en üst sırasında sahneye panoramik bakış....

Akropolda Atena tapınağının altındaki bir düzlükte  Yer alan Matrone Kilisesi... Fotoğraflardan üsttekinde Kilisenin haç şeklindeki penceresinden Ildırı Ovası'nın görünümü,  ortadakinde Kilisenin sağlam kalmış tek
duvarı , alttaki fotoğrafta ise kilise bahçesindeki mezarlar ve bir melek (!) görünüyor... 


Altta, Cennet Tepe Roma Villaları kazı alanının akropolden görünüşü... Denize uzanan bu yüksek burun sıcak Ege yazlarında gerçekten mahalleyi cennete benzetiyor olmalıydı. Roma döneminde temiz su, sıcak su ve kanalizasyon sistemi bulunan bu lüks villalar nefis mozaik ve fresklerle süslüydü. Bu güzellikler Roma döneminde kalsa da 19. yüzyıla kadar burada yerleşim vardı.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder