6 Ekim 2011 Perşembe

Lâle Devrinin Sadrazamı, Muşkaralı İprahim...

Muşkaralı İprahim, köyünden iş aramak için gittiği pay-i tahttan sadrazam olarak döner.  Orta ve Yeni Çağlarda Nissa olarak anılan, sonra Ürgüp'e bağlı 18-20 haneli bir köye kadar küçülen ve Muşkara adını alan köyüne büyük bir külliye yaptırır. Kurşunlu Camii ve aşevi, hamam, medrese, sıbyan mektebi yapılarından oluşan külliye, çevresine göçü teşvik eder, nüfusun artışını sağlar. Böylece Muşkara, NEVŞEHİR olur.

Muşkaralı İprahim tam bir Osmanlı rüyasıdır. Helvacı ocağından başladığı devlet görevini padişahın damatlığına ve sadrazamlığa kadar yükseltecek zeka ve yetenek sahibidir. Lâle Devri olarak anılan devr-i sadaretinde padişah, III. Ahmet'tir. 13 yıl süren sadrazamlığı sırasında Osmanlı devleti bir barış dönemi geçirir. Tarihe Lâle Devrinin Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'sı olarak geçer. Lâle Devrini sona erdiren Patrona Halil ayaklanması sırasında 1730 yılında idam edilir.


http://tr.wikipedia.org/wiki/Nevşehirli_Damat_İbrahim_Paşa

Fotoğraf : Kurşunlu Camisi minaresi, caminin kubbesindeki iç süslemeler, Şadırvan, mermer işlemeli kapı sövesi, aşevi kubbesi, ve Şehir merkezindeki heykelinden düzenlenen bir kolaj...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder