Kariye (Chora) Kilisesi, İlk önce manastır olarak 534 yılında Justinianus döneminde Aziz Theodius tarafından yapılmıstir. Bu günkü durumu Osmanlı döneminde ve 20. yüzyılin ikinci yarısında geçirdiği onarımların sonucudur. Kilise, manastır kompleksinden geriye kalan tek kalıntıdır. Kurtarıcı İsa Mesih’e adanmıştır.
Bu yayın 2008 yılında yapılmıştı, maalesef bu dünyaca ünlü Bizans Kilisesi- Ayasofya ile birlikte bulunduğu çevrede hiç ihtiyaç olmamasına karşın, yeniden camiye çevrilmiştir. İçindeki duvar ve kubbelerindeki her biri bir sanat eseri olan freskolar, Hristiyan dini resimleridir. Bu dünya mirasını yok etmeye kimse cesaret edemez. Peki ne olacak? Bu resimlerin altında, karşısında namaz kılınamayacağına göre, Kariye'nin içine çadır mı kurulacak? Bu tarih ve sanata karşı düşmanlığın göstergesi olan utanılacak bir uygulamadır.
(Kariye Camii'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 2 Ağustos 1945 tarihi Bakanlar Kurulu Kararı 2019 yılında Danıştay tarafından iptal edildi. Danıştay, kararında "Devlet, vakıfları muhafaza edebilir, onlara müdahale edemez," demektedir. Yapı, 21 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmiş ve ibadete açıldığı belirtilmişse de açılışına saatler kala restorasyona alındı. Şubat 2024 itibarıyla hâlen restorasyondadır. :( )
Aşağıda Kariye içinden çeşitli fotoğraflar görmektesiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder