20 Şubat 2024 Salı

İstanbul Arkeoloji Müzesi


İstanbul Arkeoloji Müzesi Osmanlı döneminde Maarif Nazırı Mehnet Esad Safvet Paşa tarafından 1869 yılında Müze-i Hümayun adıyla kurulur. Aslında eski eserlerin toplanması Sultan II. Mehmet (Fatih) dönemine kadar gider. O güne kadar toplanmiş eserler Aya İrini Kilisesindedir. Müze için yeni bina yapılması mümkün olmayınca, Fatih döneminde yapılmış Çinili Köşk 1880 yılında müze olarak açılır.
Çinili Köşk





1881 yılnda Sadrazam Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi Bey, Müze-i Hümayun müdürlüğüne atanır. Ülkenizde modern müzeciliğin babası sayılan ressam, arkeolog Osman Hamdi Bey  ülkenin birçok bölgesinde arkeolojik kazılar yapar ve bulunan eserleri müzeye getirir. Çinili köşkün karşısına yapılan bugünkü Müze binası 13 Haziran 1891 yılında ziyarete açılır. Bugün 13 Haziran, Türkiye'de Müzeciler günü olarak kutlanmaktadır.





Müzeden seçmeler...







 



 

     Lir çalan Apollon                         Sular Tanrısı Tıtan Okeanos                              Tanrıca Artemis 
         




Çeşitli Heykeller

Afroisyaslı bir kadın       Asklepion         Bir Hermafrodit


Sağlık Tanrısı Asklepıos ile Kızı Hygeia
Bir duvar kabartması
Hermes bürstü ve fotoğrafı


Bir kadın büstü
Lesvozlu Kadın Şair Sappho
Roma İmparatoru Marcus Auraelius



İstanbul Arkeoloji Müzesinde Sergilenen çeşitli küçük eserler. Üst resimdeki Güneş Saati ve orta resimdeki Kayseri Kaniş Karum'da bulunan çivi yazılı evlilik sözleşmesine 😊 dikkatinizi çekerim.








İSKENDER LAHTİ VE SERGİLENEN LAHİTLERDEN BAZILARI...

İstanbul Arkeoloji Müzesinin en önemli eseri olduğu ifade edilen muhteşem İskender Lahti'nin adı, bizi yanıltabilir. Aslında lahit, Büyük İskender'e ait değildir. Dört tarafındaki kabartmalar İskender'in Makedon Ordusu ile Perslerin savaşlarıyla ilgili olduğu için bu adla anılmışdır. 
Lahit MÖ IV. yüzyılda yaşamış Sidon Kralı Abdolanynos'a aittir. İlk arkeolgumuz olarak bildiğimiz Osman Hamdi beyin 1887 yılında Lübnan'da Sayda'da yaptığı kazılarda bulduğu, kral mezarlığından çıkarılmıştır.
İskeder Lahdi ve dört bir yanındaki rölyefler...

Bir yandaki rölyef ile renklendirilmiş kopyası...



Ağlayan Kadınlar Lahdi dört yüzü son derece güzel
hüzünlü, ağlayan kadın rölyefleri ile doldurulmuş.






Sergilenen lahitlerden seçmeler...

















ÇİNİLİ KÖŞK'DE SERGİLENEN SELÇUKLU VE OSMANLI DÖNEMİ ÇİNİ VE PORSELEN ESERLER

Çinili Köşk, Osman Hamdi Bey ve bir tablosu...











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder