20 Ekim 2016 Perşembe

ADANA ULU CAMİ


Adana Ulu Camisinin inşaatına, Adana ve Misis yöresinde yaklaşık 250 yıl hüküm süren Ramazanoğulları Beylerinden, Gıyaseddin Halil Bey tarafından 1509 yılında başlanmıştır. 32 yıl süren inşaat, 1541 yılında Piri Mehmet Paşa devrinde tamamlanmıştır.  Ramazanoğulları Beyliğinin baş yapıtı diye adlandırılan külliye, mimari olarak beyliğin kuruluşunda bağlı olduğu Memlük Sultanlığı ve Selçuklu izleri taşır. Ulu cami olarak bilinen Ramazanoğulları Camisi külliyenin ana yapısıdır.


Ulu Caminin siyah-beyaz mermerlerle süslü Memlük (Kölemenler) tarzı minaresi çok yüksek değil ama son derecede zarif. (Müezzin 5 vakit o merdivenleri tırmanıyordu bir zamanlar.. :) )

İki girişi olan Ramazanoğulları Camisi 3 tarafı revaklarla  çevrilmiş bir iç avluya sahiptir. Asıl cemaat yerine açılan üç büyük kemer, Selçuklu taş işlemeciliği ve Memlük izlerini taşır.


Caminin içi bir kenarı oldukça uzun bir dikdörtgen şeklindedir. Güney duvarındaki mihrabı çok güzel çinilerle bezenmiştir. Mihrabın hemen sağında mermer bir minber yer alır. Minberin karşına ahşap bir mahfil vardır.


Caminin 16. Yüzyılda yapılmış çinileri ünlüdür.

Camiye ister batıdan isterseniz doğudan girebilirsiniz. Kapı girişleri avluya bakan revaklara açılır.

  

Caminin güney duvarına ekli kubbeli türbede külliye inşaatını başlatan  Gıyaseddin Halil Bey ile eseri tamamlatan Piri Mehmet Paşa ve iki oğlunun mezarı yer alır.



Ramazanoğulları Külliyesi bittiğinde Ulu Cami ile bir medrese, türbe, sıbyan mektebi, beylik selamlığı, dar'ül hadis, dar'ül şifadan (hastane) meydana gelmişti. Bu gün Cami, türbe, selamlık ve medrese ayaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder