20 Ocak 2015 Salı

EFLATUN PINAR HİTİT ANITI

Hitit İmparatorluğu başkentinden çok uzaklarda Hitit anıtlarına rastlanır. Kapadokya'da, Konya 'da, Manisa'da... Konya Ereğli İvriz'de ki ünlü kaya kabartması gibi bir su anıtı olan Eflatunpınar Anıtı Konya Beyşehir İlçesine 22 km uzaklıktadır. M:Ö. 13. yüzyılda yapıdığı sanılmaktadır. Beyşehir -Şarkikaraağaç yolundan ayrılan Sadıkhacı Köyü yakınlarında bulunur.

Anıt toplama taş bloklarla oluşturulmuştur. Kare şeklinde 30x34 metre boyutlarında yani yaklaşık 1 dönüm alanında bir havuz, kuzey duvarında yedi metre uzunluk ve yine yedi metre yükseklikte üzeri kabartma figürleriyle süslü yüksek bir duvardan oluşmuştur. Birçok çeşitli boyuttaki taş blok üzerindeki figürler tek bir kompozisyon oluşturmaktadır.

Yüksek duvar üzerindeki figürlerin en alttaki beş tanesi  Hitit dağ tanrılarını temsil etmekte ve üç tanesinin göbeklerinde havuzun arkasındaki arktan gelen suyun döküldüğü delikler vardır. 
Ortadaki iki uzun kaya üzerinde Fırtına Tanrısı Teşup ve eşi Güneş Tanrıçası Arinna(?) figürleri yer alır. En üstte yer alan biri tüm duvar boyu kiriş gibi uzanan büyük ve altındaki iki küçük güneş kursu dışındaki 10 figür hayvan başlı mitolojik yaratıklardır. Bunlar elleriyle güneşin yer aldığı gök kubbeyi taşır durumdadırlar.

 Çevrede birçok heykel parçası bulunmuştur. Bunlardan biri de yandaki üçlü boğa heykelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder