3 Aralık 2014 Çarşamba

BELİSIRMA ALA KİLİSE VE BEZİRHANE

Belisırma, Ihlara Vadisi'nin orta bölümünde Aksaray ili, Güzelyurt (Gelveri) İlçesinin küçük bir köyüdür. Bu tarihi köyün içinden geçen kara yolu, dar bir köprü ile Ihlara Vadisi'ni ve vadi içinden akan Melendiz Çayı'nı aşar. Köy içinde ve yakınlarında kayalara oyulmuş bir çok kilise, manastır, ev, ahır ve depo bulunur. Köy halkı çoğu, yakın zamanda vadinin yamaçlarına üst kısımlara taşınmıştır. Kara yolu köprüsü yakınlarında akarsu üzerine tahtadan oturma yerleri olan kafe ve restoranlar yapılmıştır. 
Belisırma köyü yerleşimi içinde kalan Ala Kilise ve yanındaki bezirhane ilgi çekici eserlerdir. Bir manastır içindeki Ala kilise cephesi düzetilmiş bir kayaya oyulmuştur. Haç planlıdır ve tek bir büyük kubbeye sahiptir. Zengin freskleri oldukça tahrip edilmiş de olsa anlaşılabilir durumdadır.

Ala Kilise dış cephesi


Ala Kilisenin önünden Ihlara Vadisi 
Kilise kubbesi 

Kilisenin içinden...

Aziz resimleri...
Bezir yağı bölgede özellikle yağ kandillerinde kullanılan çok önemli bir maddeydi. Bölgede çok yetişen keten ve ızgın denilen bir bitkiden üretilirdi. Ala Kilisenin hemen yanında yine kayalara oyularak yapılmış bezirhane bölge halkının bezir yağı gereksinimini karşılıyordu.
Yağ çıkarılmakta kullanılan pres...

Izgın ve eten tohumlarının ezildiği kısım ve değirmen taşı 
Fırın...

1 yorum:

  1. 21.05.2017 tarihinde doğa ve kültür turumuzda ziyaret etme fırsatı bulduk üzülerek söylemek gerekir ki bakımsız ve harap vaziyetinde idi umarım ilgililer gerekeni yaparlar tarihi değerlerimiz halen korunamıyor

    YanıtlaSil