30 Haziran 2014 Pazartesi

KİLİSE CAMİİ... (Tekrar)

Hristiyan nüfusun çeşitli şekillerde anayurtları Anadolu'dan ayrılmalarından sonra birçok kilise camiye dönüştürüldü. Tarihsel bilincin çok daha düşük olduğu dönemlerde bu dönüşüm bir bakıma bu ortak insanlık miraslarının korunması açısından yararlı olmuştur. Bunlardan biri de adı üzerinde (!) Kilise Camii... :)
Aksaray iline bağlı Güzelyurt ilçesinin (GELVERİ) Aşağı mahallesinde bulunan eser, Bizans İmparatoru Büyük Teodoslus tarafından M.S 385 yılında Aya Gregorios Theologos kutsal kilisesi olarak yaptırılmıştır.  İlk yapılışında kapalı Yunan haçı şeklinde ki kilise 1835 yılındaki restorasyon sırasında 3 nefli, kubbeli bazilika tipine dönüştürülmüştür.Kilise 1924 yılında (mübadeleden sonra) camiye çevrilmiştir. Camiye çevrilirken dış cephe değiştirilmemiş, 15 metre yüksekliğindeki çan kulesi (tuğla ile örtülerek) minare haline getirilmiş, iç kısımdaki fresk ve bezemeler kireç badana ile kapatılmıştır. Ayrıca ikonastas’i sökülerek güney duvarına yani şimdiki mihrabın bulunduğu duvara yerleştirilmiştir. Mübadele ile gönderilen Gelverili Rumların anlattıklarına göre, kilisenin kuzey duvarında İsa’nın Platus tarafından mahkemesi, çarmıha geriliş sahnesi, apsis kısmında Aziz Gregorios’un Aziz Anthanaslus’un, Aziz Baseus’un ve Kyrillos’un tasfirleri bulunmaktaydı.
Bahçede misafirhane,ambarlar,fırın, papaz evi, zengin Gelveri rumlarına ait mezarlık ve güney doğusunda ise 35 basamak merdivenle inilen yer altı suyu “Ayazma’sı” (en alttaki fotoğraf)  yer almaktadır.

Güzelyurt'un tarihçesi için:

http://www.guzelyurt-belediyesi.com/Kategori/1/Tarihcemiz.Aspx

Fotoğraflar: Yukarıda:Genel görünüm...
Aşağıda solda ikonastasis (Mihrap çevresindeki yüksekçe bölüm.) sağda, ambon (incil okunan ve vaaz verilen yüksek kısım)




Kilise bahçesinden bir sütun başlığı (solda) Kapalı mekana giriş kapısı (sağda)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder