5 Haziran 2011 Pazar

Miletos... Bilimsel Düşüncenin Beşiği...


 Miletos (Milet) modern bilimlerin başlangıcı kabul edilen Thales'in başını çektiği Milet okulunun kenti. "Klasik çağların çok ünlü Miletos asıllı tabiat alimleri arasında Thales, Anaksimenes, Anaksimendros, ve Hekataios sayılabilir. Thales M.Ö. 582'de güneş tutulmasını önceden hesaplayıp astronomi ve geometride yeni teoriler üretmiş; Anaksimenes varoluşu açıklamaya çalışmış; Anaksimandros tanrılara dayanmayan evrensel kanunları taşlara kazdırmış; Hekataios corafyada üstünlük göstermistir. Birbirine parallel ve birbirine dik sokaklardan oluşup bir ızgara gibi dikdortgen bloklar ortaya çıkaran yeni şehir planlama sistemi Milet şehri planlamacısı Hippodamos tarafından geliştirilmiş; Milet'e uygulanmış ve sonra Roma İmparatorluğu'nun özellikle ordu merkezi ve ordu mensuplarının kurduğu koloni yeni şehirlerinde uygulanmıştır." (Wikipedi)
Miletos, Aydın İli Söke İlçesine bağlı Balat köyü yakınlarındadır. Tarihi çok eskilere dayanır. Antik Yunan çağlarında bir bağımsız şehir olan Miletos  Anadolu'da on iki İon şehrinin kurmuş olduğu İonia Birliği üyesidir. MÖ 6. yüzyılın ilk yarısında bir deniz imparatorluğu merkezine dönüşmüştür. Trabzon, Sinop, Kırım da içinde olmak üzere kendine bağlı 98 adet koloni kenti kurarak muhteşem bir güce ulaşmıştir. Şu an Menderesin Latmos körfezini doldurması sonucu denizden 10 km içeride kalmıştır.
Üstteki fotoğrafta ünlü tiyatrosunun panoramik görüntüsü yer alıyor. Alttaki iki fotoğrafta ise tiyatro civarındaki taşlardan detaylar görüntülenmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder