22 Mayıs 2010 Cumartesi

Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii



"Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. 1296-1299 yılları arasında yapılmıştır. Orta Asya'da Semerkant, Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin ülkemizdeki bir örneği olan Eşrefoğlu Camii, çok sayıda ahşap sütun üzerinde yükselir. Yüzyıllar boyu kış aylarında camiinin damındaki kar, çatının ortasındaki boşluktan ortadaki havuza atılmış ve ortamı nemlendirerek yakılan sobalardan ötürü ahşap sütunların çatlayıp kurumasını engellemiştir...
6 metre yüksekliğinde, çini mozaik ile kaplı çok görkemli bir mihraba sahiptir. Anıtsal bir taç kapısı vardır. Minberi tamamen ceviz ağacından, oymalı ve çatmalı tutkalsız yapılmıştır... Eşrefoğlu Camii, Selçuklu Ulu Camiilerinde görülen şu özelliklerin tamamını barındıran tek örnektir: Çoğul ahşap sütunlu, tavanı tamamen ahşap ve kalem işçliği ile süslenmiş, minber tamamen ahşap ve Kündekari tekniği ile yapılmış, mihrabı çinili. Beylikler Devri'nde Eşrefoğlu Beyi Süleyman Bey tarafından..." (Wikipedi) yaptırılmıştır.

Bu görkemli eser, Ödemiş Birgi'deki Aydınlıoğlu Mehmet Bey camii ile neredeyse aynı yıllarda yapılmış. Bu nedenle birçok benzerlikler taşıyor. Selçuklu taş ve ağaç işçiliğinin en güzel örneklerini görmek istiyorsanız bu camileri ziyaret etmelisiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Eşrefoğlu_Camii

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder