15 Mart 2012 Perşembe

Magnesia ad Meandrum


 Türkiye'de iki tane Magnesia vardır. Biri bugün Manisa adına almış olan şehrimizdir. Buraya eskiden Spil dağının yanındaki Magnesia anlamına gelen, Magnesia ad Sipylum denirdi. Diğer Magnesia, Menderes nehrinin yakınındaki anlamına gelen, Magesia ad Meandrum olarak tanınır. Meandros (Menderes) Ege bölgesinin en büyük nehridir. Taşıdığı alüvyonlarla  Latmos körfezini doldurmuş, Söke ovasını oluşturmuş, Bafa Gölü'nü bir koy iken göl yapmış, tarihin en önemli liman kentlerinden Milet'i ve güzel Prien limanını kilometrelerce kıyıdan uzaklaştırmıştır.
Magnesia kentini Yunanistanın Tselya bölgesinden gelen Magnet'lerin kurduğu söylenir. Şu anda fotoğraflarını gördüğünüz kent ikinci yerleşimdir. Birincinin yeri bilinmemektedir.
Üstteki fotoğrafta muhteşem bir yapı olan Artemis Tapınağının kalıntıları görülüyor. (Anıtsal kapısı yerde yeniden oluşturulmuş.)
Alttaki kolajda; solda yıkık Çerkez Musa camisi ve müslüman mezarları görülüyor. Ortada iyon başlıklı sütunların altında yine muhteşem bir eser var. Homeros'un Odiseus Destanından esinlenmiş kabartmalar... Kabartmalarda tam ortada Odiseus'un adamlarını yiyen tek gözlü canavar bulunuyordu. Çarşı Basilikasındaki bu eser bir gece kesilerek çalındı. (Ben çalınmadan önce fotoğrafını çekmiş ve bir yardımcı ders kitabında yayımlatmıştım ama malesef orjinal fotoğraf elimde yok)


http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-41871/eski2yeni.html  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder