16 Ağustos 2016 Salı

ORTAHİSAR KALESİ - ÜRGÜP


 Ortahisar Kalesi Ürgüp'e 6 km uzaktaki Ortahisar Beldesinin ortasında yer alan, büyük bir peri bacasıdır. Hititlerden bu yana savunma ve yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir.


Kalenin deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir. Çevresinden ise kuzeyden 85, güneyden 120 metre yüksektir. Kasabanın ortasında odaları, tünelleri, terasları ve tüm görkemiyle yükselen bu doğal kale, bölgede görülmesi gereken yerlerden biridir.

Ortahisar Kalesi 10 katlı olarak nitelendirilir.
Çıkılmasına izin verilen terastan yukarıdaki katlara bakış...


Kale içinde bir mekan...

Kalenin içinden Ortahisar'ın görüntüsü...

Kale çevresinde bir kemer...

Kale çevresinde Kapadokya'ya özgü tarihi evler, şarap mahzenleri, kafeler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanlar yer alır.




  

Kaleye çıkmak oldukça zahmetli. Sağlam bacaklarınız ve dengeniz olmalı. Çıktıktan sonra harika Kapadokya manzarasına hayran kalıyorsunuz. Ancak o her çıkışın bir inişi var ve o 
merdivenlerden iniş de sağlam bir yürek gerektiriyor.


Kaleden kaya parçalarının kopması ve çökmeler olması tehlikesi nedeniyle çok uzun bir süre yukarı katlara çıkış yasaklanmıştır. Yaklaşık 9 yıllık bir restorasyon ve sağlamlaştırma çalışması yapıldıktan sonra ziyarete açılmıştır. Şu sıralar (2016) yarıya kadar çıkılmasına izin verilmektedir.

Kale sağlamlaştırılırken kayalar arasındaki çatlaklara (yiv) çimento harç konulmuş ayrıca
paslanmaz çelik çubuklarla adeta dikiş atılmıştır.



Kalenin çıkılabilen en yüksek noktasından Ortahisar Beldesi...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder